Пазарите на акции в Западна Европа се повишиха по време

...
Пазарите на акции в Западна Европа се повишиха по време
Коментари Харесай

След обрат следобед, пазарите на акции в Западна Европа затвориха преобладаващо на загуба

Пазарите на акции в Западна Европа се покачиха по време на търговията в понеделник до ранния следобяд, като някои показатели доближиха многогодишни върхове на фона на очакванията за световно икономическо възобновяване, подкрепени от мощните данни от Китай. Следобед, обаче, трендът се обърна и множеството съществени национални знаци затвориха на загуба, това се е случило, съгласно някои анализатори, поради забавянето на имунизирането в Западна Европа.

В същото време пазарите не престават да бъдат притискани от опасенията, свързани с повишаването на доходността на държавните облигации, разпространяването на ковид в Европа и забавянето на процеса с имунизиране против COVID-19, обобщава Trading Economics.

Според данните, оповестени в понеделник, промишленото произвеждане и продажбите на дребно в Китай през първите два месеца на 2021 година са нарастнали внезапно в съпоставяне със същия интервал година по-рано, когато страната беше парализирана от пандемията COVID-19. Така размерът на производството през януари-февруари се е покачило с 35.1%, а продажбите на дребно - с 33.8%. Темповете на напредък и на двата индикатора надминаха прогнозите на интервюираните анализатори.

Междувременно редица европейски страни, измежду които Нидерландия, Дания, Норвегия, България, стопираха акцията за имунизиране с препарата на AstraZeneca против COVID-19 заради образуването на кръвни съсиреци при няколко пациенти след имунизацията, а в България се породиха подозрение и за смъртен случай поради поставената ваксина.

Миналата събота AstraZeneca разгласи следващо закъснение на доставката на своята ваксина против COVID-19 за Европейския съюз, базирайки се на рестриктивните мерки, наложени от Европейската комисия за експорт на ваксини, създадени в фабрики на територията на Европейски Съюз.

Поредният скок в разпространяването на ковид може да се чака през есента на 2021 година, предизвести ръководителят на Британското национално статистическо бюро (ONS) Ян Даймънд. В същото време той означи, че с цел да се плануват последствията от тази последваща вълна, е належащо да се разбере какъв брой дейно имунизациите ще защитят популацията от COVID-19 и за какъв интервал от време.

Във фокуса на внимание на пазарните участници тази седмица е двудневната среща на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед), резултатите от която ще бъдат оповестени в сряда.

Някои анализатори чакат Фед да преразгледа прогнозата си за Брутният вътрешен продукт откакто беше утвърден новият пакет за подкрепяне на американците и за стимулиране на икономаката от 1.9 трилиона $ в Съединени американски щати, написа CNBC.

„ Някои членове на Комитета за отворен пазар на Фед (FOMC) може да решат, че лихвите по заемите би трябвало да бъдат нараснали по-рано от предстоящото, посочено през декември предходната година “, споделиха анализатори от австралийско-новозеландската банка ANZ.

До обед общият показател STOXX 600 се увеличи с 0.51%, от националните измерители на „ сините чипове “ с най-голям растеж беше италианският FTSE MIB (+1.07%), следван от испанския IBEX 35 (+0.57%), френския САС 40 (+0.36%), английския FTSE 100 (+0.35%) и немския DAX (+0.23%). Следобед трендът се обърна и пазарите затвориха преобладаващо на загуба.



Източник: MarketWatch

След като разгласи през днешния ден, че Еманюел Фабер ще напусне поста ръководител на управителния съвет на Danone SA и ще бъде сменен от от Жил Шнеп, който ще поеме ролята на непослушен ръководител с неотложен резултат, цената на акциите на френският колос в хранително-вкусовата индустрия нарастнаха с 3.96% до обед, само че следобяд започнаха да поевтиняват, само че в последна сметка затвориха на облага с 2.89%. Докато бъде открит нов основен изпълнителен шеф, компанията ще се управлява от изпълнителния шеф по интернационалната активност Вероник Босета и изпълнителния шеф за Северна Америка Шейн Грант.

Фабер, който е на 57 години, бе основен изпълнителен шеф на Danone от 2014-а и президент от 2017 година. По-рано този месец той съобщи, че ще напусне поста основен изпълнителен шеф на фона на протест на акционерите, които го призоваваха да промени ръководството и тактиката.

За една година групата Danone загуби една четвърт от пазарната си стойност на Парижката фондова борса. "Непосредственият приоритет на новия ръководител, дружно с борда, ще бъде да управлява прехода, в това число търсенето на нов основен изпълнителен шеф ", уточни Danone в известие до борсата.

Сред печелившите бяха и акциите на финландския телекомуникационен колос Nokia, които нарастнаха с 3.32%, откакто разгласи, че си партнираха с Amazon, Microsoft и Гугъл, с цел да основат нови 5G мобилни оферти.

Акциите на Flutter Entertainment Plc скочиха със 6.84% и се изкачиха на върха на STOXX 600. Британският букмейкър, основан от сливането на Paddy Power и Betfair през 2016 година, обмисля да включи на американската фондова борса "малка част " от американското поделение FanDuel Inc. Цената на акциите на съперника DraftKings Inc., който има офиси в София и Пловдив, се покачиха с 1.1%.

След като до обед книжата на Hennes & Mauritz AB (H&M) поскъпваха, следобяд започнаха па спадат и да затворят с намаляване от 0.091%. Продажбите на шведския търговец на облекла скочиха с 10% през първите две седмици на март, откакто бяха отворени магазините в Германия, най-големия пазар на компанията, само че променената конюнктура с пандемията, също се отрази на книжата на H&M.

Средгубещите бяха и акциите на новия авто колос Stellantis (след сливането на Peugeot и Citroen с Fiat Chrysler), които набъбнаха с 3.5% до обед, откакто Deutsche Bank първата си рейтингова оценка за акциите с целесъобразна алтернатива „ купувай “. Следобед трендът се обърна и книжата на Stellantis затвориха със спад от Stellantis.

В дъното на европейския показател на „ сините чипове “ е холандската банка ABN Amro, чиито акции изгубиха 5.18%, защото следствието за пране на пари, почнало още през 2019 година, е продължено от нидерландските прокурори, поради нови обвинявания, съгласно Ройтерс. Преди това изказванията бяха лимитирани до това, че в ABN Amro не са открити сметки, участващи в схеми за пране на пари, само че не извърши рекомендацията да приключи връзките си със съмнителни клиенти и не заяви за сходни транзакции на съответните органи.

Говорител на ABN Amro съобщи, че кредиторът си сътрудничи напълно с проверяващите прокурори, само че не даде спомагателна информация. Новото изказване може да значи, че банката е била наясно, че е обвързвана с дейностите по пране на пари, само че не е директен участник, сподели източник, осведомен с въпроса, пред холандския вестник De Telegraaf, който първи заяви за новото обвиняване.

Това може да докара до по-висока санкция за банката и може да се стигне до лични обвинявания към ръководителите на банките за прането на пари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР