Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха петъчната търговия с понижения

...
Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха петъчната търговия с понижения
Коментари Харесай

Понижение на Уолстрийт след слаби продажби на дребно и финансови отчети на американски банки

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха петъчната търговия с намаления поради мощен спад на банковите акции и по-слаби от предстоящото продажби на дребно през декември, осведоми БНР.

В същото време вложителите като че ли пренебрегнаха оферти късно нощес проект с антикризисни тласъци на новоизбрания президент Джо Байдън на стойност 1,9 трлн. $, като някои анализатори са скептично настроени, че този финансов Covid пакет от помощи може да премине с лекост през двете камари на Конгреса на Съединени американски щати.

Продажбите на дребно се намалиха през декември за трети следващ месец, което ускори терзанията, че икономическото възобновяване ще бъде забавено съществено от разрастващата се коронавирусна пандемия в страната.

Около два часа след началото на петъчната търговия показателят на сините чипове DJIA се намалява с близо 250 пункта (с 0,8%), необятният показател S&P 500 с 0,82%, а софтуерният показател Nasdaq Composite с 0,8%.

Спадът на показателя на 30-те огромни американски компании DJIA е воден от намаляване на акциите на банките JP Morgan и на Goldman Sachs с към 2,7%, откакто вложителите не одобриха с позитивизъм оповестените по-рано денем финансови доклади за последното тримесечие на предходната година на банките JP Morgan Chase, Citigroup и Wells Fargo.

Акциите на Citigroup пък поевтиняват с над 4,5%, а на Wels Fargo с близо 7,5%.

Спад с 2,7% бележат и акциите на петролния колос Chevron на фона на поевтиняване с над 3% на американския лек недопечен нефт WTI малко под Щатски долар 52,00 за барел. Акциите на Caterpilar поевтиняват с над 2% и това също способства за понижението на DJIA.

Междувременно спадът на европейските пазари на акции се задълбочи малко преди края на петъчната търговия, повлиян отрицателно както от понижението на Уолстрийт, по този начин и от опасения по отношение на темпото на имунизация против Covid-19 в Европа, откакто компанията Pfizer съобщи, че ще достави по-малко от плануваното дози от своята коронавирусна ваксина до края на януари и при започване на февруари поради предприемане на промени, целящи увеличение на индустриалния капаците в края на февруари и началото на март.

Общият европейски показател се намалява в края на търговията с 1,15%, немският DAX пада с 1,75%, френският CAC 40 с 1,5%, италианският MIB с 1,1% и испанският Ibex 35 с 1,84%. Британският показател FTSE100 се намалява с 1,2% след оповестени по-рано денем данни за стесняване на Брутният вътрешен продукт на Англия с 2,6% през ноември и прогнозите, че английската стопанска система може да се окаже в така наречен "двойна криза ", откакто означи спад както през последното тримесечие на 2020г., по този начин и през първите три месеца на 2021г. поради прелюдия непоколебим локдаун в страната за ограничение на вилнеещата коронавирусна пандемия на острова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР