Пазарите летят нависоко, а световната икономика се движи задоволително напред

...
Пазарите летят нависоко, а световната икономика се движи задоволително напред
Коментари Харесай

Облачното бъдеще пред световната икономика

Пазарите летят нависоко, а международната стопанска система се движи приемливо напред и нагоре. Но за какъв брой дълго?

Има защо да се тормозим: икономистите предизвестяват, че комерсиалните борби, геополитическото напрежение, повишаващите се цени на нефт и рецесии в разрастващите се пазари могат да " отхапят " от растежа, написа CNN.

" Световната стопанска система стартира година в релативно добра форма. За злощастие, прогнозата е за заоблачаване ", споделя Крист Скиклуна, оглавяващ звеното за стопански проучвания в Daiwa Capital Markets.

Ето защо се тормозят специалистите:

Търговска война

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на артикули като стомана, алуминий, перални машини и слънчеви панели. Мексико, Канада и Европейският съюз отвръщат на удара.

Засега резултатът върху стопанската система е стеснен, само че без деескалация това може да се промени. По-рано предходната седмица Световната банка предизвести за вероятни търговски загуби, равни на тези по време на международната финансова рецесия.

Ако политическите водачи осъществят заканите си, в това число въвеждане на 25% мита върху китайски артикули за 100 милиарда $ от страна на Съединени американски щати, Barclays пресмята, че това ще изтрие към цялостен % от растежа на международната стопанска система. Към момента, Световната банка предвижда 3% агресия през 2019 година

Бюджета на Италия

Непосредственият риск от още една рецесия в еврозоната понижа, само че вложителите към момента са доста обезпокоени за Италия. Новото държавно управление в Рим има грандиозни проекти за разходи - до момента в който в това време понижава налози.

Още към края на тази година може да възникне спор с Европейски Съюз поради нарушавания на фискалните правила на съюза при представянето на новия бюджет на Италия.

Инвеститорите към този момент желаят по-високи лихви, с цел да дадат заеми на задлъжнялата страна.

И следва еврото - желанието на новото държавно управление да остане във валутния съюз се оказва под въпрос.

Срив на някои от разрастващите се пазари

По-силният $ растящите облаги от акциите и облигациите притеглят вложителите. Това обаче изтегля средства от разрастващите пари, където валутите - в това число аржентинското песо и турската лира - са напрегнат. Валутата на Бразилия пък изтри 19% от цената си от пика през януари.

Икономистите чакат наклонността да се резервира, откакто щатският Федерален запас увеличи лихвите. Централните банки в разрастващите се страни също би трябвало да покачват лихви, с цел да запазят валутите си от свободно рухване.

Така в Турция равнищата бяха нараснали до 18%, а в Аржентина - цели 40%. Икономисти считат, че Бразилия може да се окаже идващият огромен проблем. Страната занапред излиза от криза и стягането на паричната политика не оказва помощ сега.

Цените на петрола

Цените на петрола се покачиха до най-ниските си равнища от три години насам през предишния месец, а терзанията са, че потребителите ще би трябвало да понижат разноските си по други пера, с цел да покрият по-високите цени на горивата.

Индия, третият максимален потребител, изиска увещание от Саудитска Арабия, че цените ще останат " постоянни и умерени ".

" Черното злато " се отдръпна леко, откакто главните производители заговориха за нараснал рандеман, само че цените на бензина и дизела са най-високи от години насам.

 Бензинът не е бил толкоз безценен от три години
Бензинът не е бил толкоз безценен от три години

Тенденцията е за задържане на високите равнища, най-малко до края на летния сезон
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР