Пазарен показател с безупречна репутация за предсказване на трудности в

...
Пазарен показател с безупречна репутация за предсказване на трудности в
Коментари Харесай

Предостоят ли ни години с нулева възвръщаемост за инвеститорите?

Пазарен индикатор с безупречна известност за предсказание на компликации в продължение на 50 години сочи, че Съединени американски щати може да е на разстояние от няколко месеца от началото на мечи пазар и криза, споделя Бари Банистър, началник на тактиката за институционален капитал на Stifel.

Според Банистър, оценките на акциите са доста високи и е допустимо да забележим нулева рентабилност за необятния щатски показател S&P 500 през идващите пет години. А вложителите все по-често стартират да гледат към сходни сюжети, изключително след обръщането на лихвената крива в Съединени американски щати преди няколко седмици.

В писмо към клиентите си Банистър предизвестява, че е допустимо да забележим сериозен спад на акциите през декември, както и началото на криза през май на идната година. След тези отрицателни събития, специалистът предвижда " рисков " пазар, в който показателят S&P 500 да носи нулева рентабилност за вложителите за пет години.

Като сигнал за идна криза, Банистър употребява не просто " обърната лихвена крива ", а по-прецизния, съгласно него, знак: 50-дневната пълзяща междинна стойност на спреда сред 3-месечните и 10-годишните облигации. Отрицателна стойност на този индикатор вярно е планувал всяка от рецесиите през последните 50 години - без нито една неточност.

Финансовият специалист, който от дълго време има тъмен аспект на пазара, показва, че тези инверсии на кривата на рентабилност са последвани много бързо от спада в облагите за фирмите от S&P 500.

А обръщането на следените от него лихвена крива се случва на 20-ти юни. Прогнозите му за периодите на пазарните разпродажби и рецесията се основават на исторически междинни стойности на случвалото се при предходните спадове.

" Ако настъпи криза през май 2020 година, то акциите могат да се намалят през декември 2019 година, на база на общоприетото време за настъпване на началото на рецесията ", написа Банистър.

Също по този начин, съгласно него, ще забележим междинен спад от 26% в облагите на фирмите от необятния показател S&P 500 и 32% намаляване в самия показател.

Комбинацията от ниски лихви и назад изкупуване на акции, изтласка оценките на акциите до доста високи равнища, оставяйки малко място за облаги през идващите години, счита още специалистът.

" S&P 500 е в най-горната част на диапазона, очакван от нашия 10-годишен модел на ценови диапазон ", написа той. " S&P 500 е свръхоценен с близо 0% съставна годишна планувана възвръщаемост за петте години сред второто тримесечие на 2019 година и второто тримесечие на 2024 година, въз основа на плануваните облаги. ", написа Банистър.

Експертът не е самичък в предизвестията си за ниска бъдеща възвръщаемост. Инвеститорите би трябвало да трансформират упованията си за доходността, която чакат да им носи един уравновесен портфейл, съгласно Лори Хайнел, заместител основен капиталов шеф в State Street Global Advisors - третият по величина управител на активи в света.

Според Хайнел, лихвите могат да останат структурно ниски години напред. И това прави неотложно вложителите да нулират упованията си за това по какъв начин би трябвало да наподобява възвръщаемостта на пазара.

Инвеститорите на пазара на облигации доведоха до намаляване на доходността на краткосрочните облигации, в търсене на леговище, поради геополитическите разтърсвания.

Отвъд тази аргументация, State Street е на мнение, че лихвените проценти са се доближили до исторически ниски равнища, защото пазарите се приспособяват към действителността - икономическият напредък да се резервира по-нисък даже и при понижаване на заплахата от криза.

В допълнение, разноските за заеми могат да паднат още по-ниско, в случай че се ускоряват опасенията от криза. Светът на по-ниски лихвени равнища има надалеч по-големи последствия за класовете активи, в сравнение с вложителите залагат сега.

Средата на по-ниски ставки също допуска, че уравновесените портфейли, съдържащи акции и закрепен приход, е малко евентуално да доведат до едноцифрената възвръщаемост, която преобладаваше в предишното, съгласно Лори Хайнел.

" Дори когато добавите интензивно ръководените и неликвидни активи, тази рентабилност от предишното няма по какъв начин да бъде реализирана, тъй като в последна сметка всичко стартира от градивния блок на безрисковите активи ", сподели тя пред Business Insider в наскорошно изявление.

Въпросът за мениджърите на пари, съгласно Хайнел е: по какъв начин да приспособяват клиентите си към нов свят, където възвръщаемостта евентуално ще бъде по-ниска.

Отговорът включва - намиране на най-висококачествените активи, които обезпечават прилична рентабилност, даже в случай че уравновесеният портфейл в последна сметка дава по-малко от това, с което вложителите са привикнали.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или други финансови инструменти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР