Пазарджишки общественик, мистериозно вписан като агент на Държавна сигурност (ДС),

...
Пазарджишки общественик, мистериозно вписан като агент на Държавна сигурност (ДС),
Коментари Харесай

Пазарджиклия осъди повторно Комисията по досиетата

Пазарджишки държавник, мистериозно вписан като сътрудник на Държавна сигурност (ДС), осъди наново Комисията по досиетата. След като в първата си правосъдна борба против комисията Илия Траханаров съумя да потвърди, че не е бил клеветник, в този момент е спечелил дело за отплата от 7000 лв..

Сагата му стартира през 2015 година, когато получава писмо, че е вписан още през 1962-ра в агентурните описи на Държавна сигурност. Остава като гръмнат. Първата му мисъл е по какъв начин да потвърди, че не е бил клеветник. Свързва се с юриста си и двамата стартират борбата.

С пояснение, че досието му било унищожено, пазарджиклията получава от Комисията по досиетата съвсем празна директория. Оказва се, че за Траханаров в регистрите на Държавна сигурност няма никакви данни, като се изключи 4 картончета от така наречен Образец 4, попълнени с различен почерк (доказано с графологични експертизи) и с непознат автограф. Предполага се, че оперативни служащи от Благоевград с семейства Велев и Николов го зачисляват към Държавна сигурност единствено с тези картончета. Никой от тях не е приказвал с него. Това не се случва и когато е снет от агентурата, сякаш тъй като не желал да се върне в Гоце Делчев, с цел да работи против татко си и брат си.  

Как е станало зачисляването на Илия Траханаров като клеветник, остава мистерия. А битката за доказване на противното продължава повече от 2 години.

За Траханаров този етикет е мъчителна тематика. Той е роден в Гоце Делчев през 1926 година и съвсем през целия си живот е гонен и репресиран. Още като възпитаник го пращат в концлагер поради нежеланието му да се " самоопредели " като македонец. На 22 години получава смъртна присъда, сменена с пожизнен затвор по обвиняване в опит за събаряне на националната власт и шпионаж в интерес на Съединени американски щати. За 13 години обикаля съвсем всички затвори. Последно " лежи " в Пазарджишкия, а откакто е оправдан, остава да живее в града.

След 1989 година Траханаров работи интензивно за основаването на Съюз на демократичните сили и заемал управителни постове в партията. Пред магистратите декларира, че е почитан човек, с одобрено име в обществото, безрезервен бранител на демокрацията. Затова новината за несъществуващото агентурно минало го разстроила, изживял яд, засегнатост, чувство за потъпкани чест и достолепие, почувствал се обезчестен и очернен. Към това се допълнили медийни изявления и злобни мнения в интернет, че задачата на дейната му активност в Съюз на демократичните сили е била прикритие за принадлежността му към Държавна сигурност.

Роднини и другари се настроили против него. Срамувал се пред внуците си, които до оповестяването му за клеветник на Държавна сигурност се гордеели с дядо си. Здравето му внезапно се влошило, развил и онкозаболяване.

За да почисти името си, през лятото на 2017 година Траханаров даде конференция, на която с юриста си Валери Пейчев демонстрираха решенията, с които е осъдил Комисията по досиетата на всички инстанции. Тогава се колебаеха дали да водят и дело за парично обезщетение. По-късно очевидно са решили, че има смисъл, и завеждат иск за 50 000 лв.. Представител на комисията не отхвърля пред съда, че Траханаров е претърпял вреди, само че пледира, че желаната сума е прекомерно огромна. Така се стига до решение, с което са му избрани 7000 лв. плюс лихви от още 408 лв., като комисията ще би трябвало да заплати и правосъдните разходи. 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР