Пазарът на смартфони е в голям застой през настоящата година(снимка:

...
Пазарът на смартфони е в голям застой през настоящата година(снимка:
Коментари Харесай

Производството на смартфони падна до нивото от 2014 г.


Пазарът на смарт телефони е в огромен застой през актуалната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният стопански спад продължава да оказва отрицателно въздействие върху държанието на потребителите, което се отразява и на пазара за смарт телефони. Според TrendForce, през първото тримесечие на 2023 година световното произвеждане на смарт телефони е намаляло с съвсем 20%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, и възлиза на 250 милиона устройства. Това е освен най-значителният годишен спад, само че и най-лошият тримесечен резултат от 2014 година насам.

Противно на общата отрицателна наклонност, пазарният водач Samsung усилва производството с 5,5% по отношение на предходното тримесечие, подкрепят от стартирането на модела Galaxy S23. Южнокорейският колос е създал 61,5 милиона устройства в интервала януари-март, което обаче е по-малко с 16,7% от миналогодишния размер за същия интервал. TrendForce предизвести, че по-слабото търсене на новия смарт телефон през настоящото тримесечие ще докара до близо 10% спад в производството на Samsung.
още по темата
Apple записва тримесечен спад от 27,5%, а производството на нейните устройства на годишна база е намаляло с съвсем 12% до 53,3 милиона единици. От този размер към 78% се падат на новия iPhone 14. TrendForce чака производството на смарт телефони на Apple да намалее с още 20% през второто тримесечие.

В светлината на неподходящите пазарни условия китайската компания Oppo (която предлага марките Oppo, Realme и OnePlus) е понижила производството на устройства в интервала януари-март до 26,8 милиона единици. Това е със 17% по-малко от предходното тримесечие и съвсем 34% под равнището от предходната година. TrendForce приветства хода на компанията, отбелязвайки, че с помощта на ефикасното ръководство на запасите и умереното възобновяване на търсенето в Югоизточна Азия и други райони, Oppo ще може да усили производството на смарт телефони с повече от 30% през второто тримесечие.

Друг китайски снабдител – Xiaomi (марки Xiaomi, Redmi, Poco) – е понижил производството на смарт телефони с 27,4% и 40,4% на тримесечна и годишна база, пускайки на пазара 26,5 милиона устройства в интервала януари-март. TrendForce счита, че главните аргументи, които са принудили компанията да понижи производството, са ниското потребителско търсене по света и свръхпредлагането на Xiaomi. През второто тримесечие се чака производството на устройства с този бранд да нарасне с 20% по отношение на януари-март.

Топ 5 на доставчиците затваря китайският Vivo (марки Vivo, iQoo), който е пуснал 20 милиона смарт телефона през първото тримесечие, регистрирайки спад от 14,2% и 12,3% надлежно на тримесечна и годишна база. Китай остава главният пазар за компанията, само че търсенето в страната към момента е в застой, тъй че анализаторите чакат единствено леко нарастване в границите на 10% в производството на Vivo през април-юни.

TrendForce означи, че продължаващият стопански спад е нараснал продажбите на употребявани и актуализирани смарт телефони. Според анализаторите, това може да ограничи растежа в производството на нови устройства. През настоящото тримесечие се чака нарастване на производството с 5% по отношение на предходното тримесечие – до 260 милиона броя. Но по отношение на същия интервал на 2022 година спадът ще продължи – плануваният резултат е с към 10% по-нисък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР