Пазарът на жилищата през първото полугодие на тази година е

...
Пазарът на жилищата през първото полугодие на тази година е
Коментари Харесай

Жилища се продават по-скъпо от обявеното

Пазарът на жилищата през първото полугодие на тази година е по-активен в съпоставяне със същия интервал на предходната, регистрират експерти. Интересно е да се означи, че тук-там действителната цена, която заплащат купувачите, е над офертната. Така да вземем за пример, „ за дребните парцели в центъра на столицата има по няколко купувачи и постоянно цените, на които действително се подписват покупко-продажби надвишават офертните стойности. Същото се получава и при появяването на пазара на качествени предложения в региони, в които има по-малко предложение, каквито са кварталите Изток, Изгрев, Гео Милев”, споделя в изявление за най-големия а недвижими парцели imot.bg инж. Ирена Перфанова, член на УС на Национално съдружие „ Недвижими имоти”.

Инж. Перфанова, следва ли едно „ горещо” лято на пазара на жилища в София и страната?

В София несъмнено лятото е горещо, без значение от проливните дъждове. Пазарът продължава да е деен. Миналата година лятото беше по-спокойно – още през юни се усети отлив на хора от столицата, до момента в който тази година съвсем в средата на юли градът е динамичен. Това, несъмнено, оказва въздействие и на имотния пазар да бъде деен. Регулярната интензивност продължава и в другите огромни градове в страната. Как се движи пазарът на морски парцели обаче ще можем да отчетем през есента.

С какво пазарът на жилища през първото полугодие на тази година се отличава от същия интервал на предходната?

Не бих споделила, че има някакви основни разлики. В столицата се вижда по-добра запълняемост на комерсиалните площи. Реализират се и повече покупко-продажби за продажба на парцели със статут на офиси. Наемният пазар на офисни площи в здания класове „ А” и „ Б” продължава да е деен и да поддържа ниски равнища на незапъляняемост.

През първата половина на годината лихвите по заемите продължиха да слизат леко надолу в сериозна конкуренция за клиенти на банковия пазар. Това оказва позитивно въздействие на пазара да бъде динамичен. Отпадането на СОФИБОР не изплаши потребителите, което е знак, че банковата система управлява рационално измененията, които подхваща. Това дава и повече сигурност за имотния пазар.

Преди европредседателството се разпореждаха доста очаквания, че шестмесечното събитие ще окаже въздействие на пазара на недвижими парцели. Това случи ли се?

Очакването, че европредседателството ще повлияе на пазара в столицата най-малко в кратковременен проект не се е усетило, изключвайки наемния пазар, който за малко беше много динамичен в централните елементи на София.

За сметка на това Airbnb бизнесът се разраства с цялостна мощ. Голяма част от купувачите на по-малки парцели в центъра и други атрактивни региони влагат точно с настройката да развиват сходен бизнес. За него по-съществено въздействие оказват полетите на low cost самолетните компании, кацащи на нашето летище.

Как се развива сегментът на първокласни парцели?

Там се следи лек спад на експанзията. Между 250 000 и 390 000 EUR са най-търсените първокласни парцели. Интерес има и към новата идея в София - парцелите в небостъргачи и въпреки сложни, тези покупко-продажби бележат триумф. Това са високобюджетни покупко-продажби, които ще изискват и в бъдеще сериозна ежемесечна инвестиция за поддръжка и ръководство.

В първокласния сегмент има най-равномерно усмиряване на цените. Наемният пазар от своя страна стартира да се пренасища от оферти, което е сигнал, че не чакаме растежът на наемите да продължава. Голямо въздействие за растежа им до този миг оказа и появяването на доста оферти на пазара в нови и добре ръководени здания, което се трансформира в сериозна конкуренция на остарелия сграден фонд.

Още по-голям е тази година ползата към свободни площи за застрояване. Строителните компании позавършиха започнатите обекти и търсят нови терени за строителство, а такива с подготвени градоустройствени процедури са малко.

На какво се дължи засиленият интерес към придобиването на парцели в комплекси от затворен вид?

Причината за това е претоварването на огромния град и потребността от повече успокоение, от една страна, а от друга – съответстващите цени на огромен апартамент в града с къща с двор по неговата външна страна.

По данни на imot.bg нарастването на цените при жилищата за първото полугодие е сред 3% и 7%. В някои квартали то е съвсем толкоз що се касае за цялата 2017 година На какво се държи това?

Статистиката на imot.bg обгръща разбор на офертните цени, където в действителност има междинен растеж сред 3 и 7%. Интересно е обаче какво се случва на действителния пазар. За дребните парцели в центъра на столицата има по няколко купувачи и постоянно цените, на които действително се подписват покупко-продажби надвишават офертните стойности. Същото се получава и при появяването на пазара на качествени предложения в региони, в които има по-малко предложение, каквито са кварталите Изток, Изгрев, Гео Милев. Не са малко обаче и към този момент надценените предложения на пазара. Задържането им повече от 3 месеца при тази интензивност на пазара е знак за надценяване. За да се осъществят сходни покупко-продажби, купувачите договарят за коментар на цената с 5-6% надолу. На пазара от ден на ден се усилват и купувачите, които не купуват непременно, а единствено при по-добри ценови условия.

Увеличението за кратно време с огромен % в избрани квартали се дължи на локални фактори – от развиване на мрежата на метрото до повишено търсене спрямо предлаганите благоприятни условия за инвестиция. Има значение също и развиването на бизнеса в тези зони – очевидци сме по какъв начин към новите бизнес зони в столицата и огромните градове никнат цели нови жилищни квартали. Освен това има значение и след какъв брой време една по-добра инфраструктура ще бъде пусната в деяние и колкото повече времето наближава, толкоз повече се усилва ползата към зоната. Все отново не би трябвало да забравяме, че осреднените статистики изкривяват информацията за пазара. Ако в един регион в този момент се появи единствено една постройка подиуми сред 3000 и 5000 Евро на кв.м., каквито към този момент има на нашия пазар, то междинната статистика незабавно се повишава. А действително това е единствено частен случай. Затова анализирането на всяка локация поотделно и по-задълбочено може да даде по-реална визия за пазара.

В разнородни квартали като Докторски монумент, където се оферират най-вече първокласни парцели и в квартали като Бели брези и Красно село, където се оферират главно жилища от горната граница на междинния ценови сегмент, нарастване за интервала януари-юни е 10-11%. Това е повече спрямо цялата 2017 година На какво се дължи това?

Що се отнася до региона на Красно село – това е една от примерните зони, в която метрото промени динамичността на пазара и ценовите равнища. Удобството на този тип превоз оказа въздействие на доста градски територии и като цяло промени метода на предвижване в столицата. Създаде улеснения, посредством които хората да не се тормозят, че живеят в единия завършек на града, а работят в другия. Клиентите постоянно дават поръчка „ Търся парцел наоколо до метростанция “ и огромен обхват от квартали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР