Пазарът на жилища в Обединеното кралство остава в незавидно положение,

...
Пазарът на жилища в Обединеното кралство остава в незавидно положение,
Коментари Харесай

Цените на жилищата във Великобритания отново падат и предстоят още сътресения

Пазарът на жилища в Обединеното кралство остава в нежелано състояние, като икономисти предвиждат, че спадът ще продължи, поради възходящите лихвени проценти, които въздействат отрицателно върху бюджетите на потребителите.

Наред с предизвестията за криза от някогашния министър на финансите на Съединени американски щати Лари Съмърс, излязоха и данни на Moody`s, показващи, че цените на жилищата не престават да падат, а утвърдените ипотечни заеми ненадейно са намалели през април.

Данните демонстрират, че предстоят още разтърсвания за жилищния пазар на Англия, която страда от икономическа застоялост и най-високата инфлация измежду страните от Г7.

Централната банка на Англия BOE увеличи лихвените проценти от 0,1% на 4,5% от края на 2021 година в опит да се оправи с настойчиво високата инфлация. И въпреки всичко семействата към момента не са усетили някакво по-сериозно облекчение. Дори противоположното - търговци плануват нарастване на цените до 5,5% тази година.
 Жилищните наеми в Лондон за първи път удариха 2 800 евро
Европейската столица, в която жилищните наеми за първи път удариха 2 800 евро

Цените на желаните наеми от наемодателите са се нараснали с 14% на годишна база

Лихвените проценти по ипотечните заеми още веднъж се повишават. Лихвените проценти по най- известните ипотечни заеми към този момент са над равнището от 5%, което BOE счита за " предел на стрес за потребителите ", написа Bloomberg.

Според Робърт Гарднър, основен икономист в Nationwide Building Society цените на жилищата са с 4% под пика си от предходната година.

Достъпността е ниска, изключително в Лондон, където цените първи път, са към девет пъти над междинната им заплата.

Вероятно и по тази причина търсенето на жилища по наем в столицата на Англия се усилват, само че това води до нов проблем. Наемите на жилища в Лондон надвишиха 2 800 евро на месец първи път, макар, че се усилват с най-бавните темпове от две години.

Според уеб страницата за онлайн парцели Rightmove търсенето на жилища чартърен в столицата се увеличи с 0,9% до нов връх през първото тримесечие на 2023 година спрямо предходните три месеца. Цените на желаните наеми от наемодателите са се нараснали с 14% на годишна база.
 След лудото пазаруване на парцели и растеж на цените от 50% за 10 години, идва взрив на пазара на наеми у нас
След лудото пазаруване на парцели и растеж на цените от 50% за 10 години, идва взрив на пазара на наеми у нас

Жилищните пазари в ЦИЕ са в друга степен на развитие
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР