Пауло Аутуори е новият треньор на “Лудогорец. Бразилецът сменя на

...
Пауло Аутуори е новият треньор на “Лудогорец. Бразилецът сменя на
Коментари Харесай

Пауло Аутуори – Конкистадорът

Пауло Аутуори е новият треньор на “Лудогорец ”. Бразилецът сменя на поста Димитър Димитров-Херо, извел “орлите ” до седмата шампионска купа. Аутуори трябваше да работи дружно с българина, само че Херо не пожела да дели спортно-техническата власт с никого и напусна. Така 61-годишният експерт, притеглен за основен управител, пое напълно функционалностите на Димитров. И до момента в който в България всички питат международната търсачка “Гугъл ” кой е той, то в Бразилия сеньор Аутори от дълго време е със статут на жива легенда.

Пауло Аутуори е истински конквистадор. Работил е в пет страни на три континента. Отвоювал е 9 трофея.
България ще е неговата шеста страна в богатата му и сполучлива кариера. Отборите, които е водил, не могат да бъдат преброени на пръстите на … две ръце. Общо са 26, без да броим “Лудогорец ”. Но това е нещо обикновено, защото кариерата му стартира през далечната 1975-а. И от този миг той работи без спиране към този момент 43 години както в родината си, по този начин и в други точки на света.

Любопитното е, че в никакъв случай не е бил професионален футболист. Занимава се е с футзал. Мечтата му да стане професионален състезател обаче рухва поради заболяване от детски паралич в тийнейджърските години. Болестта го оставя с атрофирал крайник. Въпреки това, бразилецът не се отхвърля от фантазията си да работи на най-високо равнище в най-великата игра.

Първите му стъпки са като кондинционен експерт в щаба на “Португеза ”. По това време приключва университета “Кастело Бранко ” в родината си. Там Аутуори изкарва и треньорски курс, с цел да поеме в следствие бразилския отбор. В края на 80-те поема към Португалия. Там той води “Насионал ”, “Витория ” (Гимараеш) и “Маритимо ”.

Едва през 1995-а обаче реализира първия си важен триумф. Специалистът се завръща като мощния човек в бразилския “Ботафого ” и извежда отбора до шампионската купа. След огромния успех поема още веднъж към Португалия, заставайки отпред на “Бенфика ”. Въпреки положителното показване, тимът остава трети в крайното класиране. Това не задоволява Аутуори и той поема противоположен курс към родината си.

Докато е в Португалия работи с трима българи – Илиан Илиев, Антони Здравков и Красимир Наков.

А в Бразилия е бил отпред на 15 клуба. Това са “Португеза ”, “Америка ” (Рио де Жанейро), “Сао Бенто ”, “Мариля ”, “Бонсуксесо ”, “Ботафого ”, “Крузейро ”, “Фламенго ”, “Интернасионал ”, “Сантос ”, “Гремио ”, “Васко да Гама ”, “Сао Пауло ”, ”Атлетико ” (Паранаензе) и “Атлетико ” (Минейро), където се засича и с мегазвездата Роналдиньо.

Прави усещане, че Аутуори не се задържа на никое място за повече от година-две, като се изключи първите му клубове в кариерата. Най-дългият му престой на едно място е в “Португеза ” – в интервала 1975-1979 година

Освен трансформиралите се в обичайни за него дестинации Бразилия и Портуалия, наставникът е заставал отпред на олимпийския тим на Катар, а на клубно равнище е водил локалния “Ал Раян ”. Има опит и в Япония с “Кашима Антлърс ” и “Серезо ” (Осака).

В Южна Америка е работил също в перуанския “Спортинг ” (Кристал) и националния отбор на Перу. Това прави назначението му в “Лудогорец ” неговата 27-а месторабота, което е един самобитен връх.

Това е единствено сухата статистика. Аутуори е реализирал огромни триумфи в Южна Америка. Той е печелил два пъти най-престижната континентална конкуренция Копа Либертадорес. Първият път е през 1997 година със “Сантос ”, а вторият е през 2005-а на кормилото на “Сао Пауло ”.

Същата година подвига и Междуконтиненталната купа, откакто на финала неговият отбор надвива с 1:0 над “Ливърпул ”, спечелил същия сезон Шампионската лига. Безспорно 2005 година е най-успешната в кариерата на наставника, който след два месеца навършва 62 години.

Освен купата в Бразилия с “Ботафого ” той има и 2 щатски първи места на страната. С “Крузейро ” печели Кампеонато Минейро през 1997 година, а през 2016-а победи в Кампеонато Паранаензе с “Атлетико ”.

В Перу е същинска легенда, откакто два пъти подвига купата. Първият път с “Алианса Лима ” през сезон 2000/2001, а на идната година изкачва върха със “Спортинг ” (Кристал). С “Ал Раян ” пък на два пъти завоюва Купата на емира в Катар, тъй че за 43 години във футбола може да се похвали с 9 трофея. А в този момент не крие, че чака витрината му да се обогати още, в случай че успее да наложи концепциите си и в “Лудогорец ”.

Цял свят отрази назначението


Часове, откакто Пауло Аутуори бе показан като ментор на “Лудогорец ”, целия свят отрази новината. “Eurosport ”, “Fanatik ”, “O Progresso ”, “Mundo Deportivo ” бяха единствено част от медиите, съобщили за треньорската рокада в Разград. В Словения локален портал пък обърна внимание на броя на клубовете, в които е работил бразилския експерт. Според “Ekipa24 ”, тимовете са 37, само че в реалност в някои от тях Аутуори е работил по повече от един път.

За него


„ Лудогорец “ уцели в десетката


В “Лудогорец ” има доста бразилци, които допускам, че бързо ще се сработят с Аутуори. Южноамериканците в клуба го знаят доста добре кой е той. Ще имат голям почит към него. Той е водил всички грандове в родината си и даже завоюва международното клубно състезание през 2005 година. Смятам, че “Лудогорец ” уцели десетката с него.

Антони Здравков, селекционер на младежкия тим на България


Славно име


Без подозрение идва огромно име за треньор на тима. В „ Лудогорец ” футболистите постоянно сме приемали методите на работа на всеки един треньор. И този път няма да има изключение. Надяваме се с него да имаме още по-големи триумфи.

Светослав Дяков, капитан на “Лудогорец ”


Работил е единствено в грандове


Не съм работил с него, само че знам, че е доста огромно име. В Бразилия го хвалят много. Работил е единствено в грандове. Има доста триумфи. Мнозина настояват, че характерът му е прославен – извънредно добър и почтен човек. Всичко това, което знам ме стимулира доста, с цел да работя под неговото управление. Ще направя всичко допустимо да му оказа помощ и дружно да създадем от “Лудогорец ” още по-голям клуб.

Марселиньо, футболист на “Лудогорец ”


Голям човек

За Пауло Аутуори мога да кажа, че е огромен човек и огромен треньор. В “Бенфика ” завоюва съблекалнята и неслучайно на полусезона за първи път бяхме толкоз покрай “Порто ” на върха. Под управлението на Аутуори беше най-силният ми интервал в “Бенфика ”. Играех мощно, вкарвах голове и получих оферта за нов 3-годишен контракт. За страдание, поради странични неща той си потегли четири месеца преди края на сезона. Дойде нов треньор – португалец. Той имаше други визии и аз също напуснах.


Илиан Илиев, треньор на “Черно море ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР