Пътят за присъединяване на Хърватия към Шенгенското пространство е свободен.

...
Пътят за присъединяване на Хърватия към Шенгенското пространство е свободен.
Коментари Харесай

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

Пътят за присъединение на Хърватия към Шенгенското пространство е свободен . За това се договориха министрите на 26-те страни от Шенгенското пространство на среща в Брюксел. Контролът по сухопътните граници на известната туристическа дестинация ще бъде отстранен още при започване на идната 2023 година.

Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи отхвърли през днешния ден с 25 гласа " за " и два " срещу " предлагането България и Румъния да се причислят към Шенген.  Както стана и авансово ясно Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген.

Министърът на вътрешните работи Герхард Кернер обосновава решението с огромния брой нерегистрирани мигранти и молби за леговище в Австрия и изиска спомагателни ограничения от Европейската комисия. Според Кернер " не е вярно система, която не работи на доста места, да бъде разширявана в този миг. " Той упорства за отсрочване на гласуването за присъединението на България и Румъния: " Сега е несъответствуващият миг за тази стъпка. "

България и Румъния дават отговор на условията на Шенген. Две страни обаче взеха решение друго. Решението беше политическо. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той бе безапелационен, че страната ни ще продължи да води диалози за присъединение към шенгенското пространство. По думите му Австрия е дала да се разбере, че е подготвена на взаимни отстъпки.

Според Демерджиев разговора с Нидерландия ще бъде по-труден, тъй като страната слага условия. Според него Нидерландия има вътрешни проблеми. Той акцентира, че механизма, към който страната реферира е анулиран през 2019 година

Той разясни, че Австрия и Нидерландия не са срещу България, само че имат условия. Министърът съобщи, че страната ни ще се придържа към градивния разговор, само че уточни, че в случай че тези ограничения се изчерпят, ще бъдат подхванати други дейности.

Демерджиев остава оптимист за присъединение към Шенген през 2023 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР