Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските

...
Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските
Коментари Харесай

Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на мъчениците, за да възкръсне България

" Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, с цел да възкръсне България ", съобщи във Враца президентът Румен Радев на тържествения митинг-проверка, отдаден на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на починалите за свободата и независимостта на България. Пред множеството жители и посетители на централния площад в града Радев означи, че преди 141 години един левент в " младост и мощ мъжка " умира там горе, на Балкана . Той напомни, че за 28 години Христо Ботев написва 20 стихотворения, в които е заключена цялата българска орис: участта на тога, буйството на хъша, протестът и жаждата за независимост и правдивост . Животът му ще сбъдне и прощаването, пътя заплашителен и прочут, и гибелта на сиромаха за истина и за независимост, сподели президентът.

Той добави, че животът на поета-революционер е сбъднал и възкресението, тъй като " тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира ".

Румен Радев напомни, че единствено шепа хора последват четата след слизането на родния бряг, както и горчивото просветление на Ботев, че " свестните у нас смятат за луди ".

Президентът акцентира, че саможертвата на героите от 1876 година се е оказала първата решителна стъпка към независимостта България, а храбростта на малко на брой е изкупила слабостта на всички останали, дарявайки свободата на другите.

Той прикани - на следващия ден, когато сирените ще почетат починалите за свободата и независимостта на България, воят им да ни стресне и да ни подсети за тези, свестните, които в миналото посрещнахме като луди и на които през днешния ден изискуем свободата си.

В тържествения митинг-проверка пред Паметника на Войводата участваха представителни роти от военния гарнизон във Враца , училищен и студентски отряди. Президентът Румен Радев одобри рапорта на командващия зарята подполковник Георги Крайнов.

Кметът на Враца и ръководител на Ботевския учредителен комитет Калин Каменов откри митинга. В словото си той означи, че в дните, когато се прекланяме пред подвига на Христо Ботев и неговите четници, имаме потребност от тяхното родолюбие. Родолюбие, учредено не на омразата и грешките в предишното, а на безкористна обич към Родината.

Да почетат паметта на Ботев и починалите герои тук бяха ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев , вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, министри, народни представители, ръководители на политически партии и организации, регионалният шеф на Враца Малина Николова , Врачанският митрополит Григорий . Сред гостите бяха и делегациите на побратимените с Враца градове и области в Сърбия , Франция , Украйна , Словакия и Румъния .

След тържествената инспекция, в която прозвучаха имената на починалите преди 141 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца резервира минута безмълвие в символ на респект. Пред Паметника на Войводата във Враца бяха положени венци на благодарност от президента Румен Радев, от Народното събрание, от Министерския съвет, от министерства, политически партии и организации, регионални и общински институции.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР