Пътят към разгадаването на Омикрон се очертава да бъде труден,

...
Пътят към разгадаването на Омикрон се очертава да бъде труден,
Коментари Харесай


Пътят към разгадаването на Омикрон се оче


Пътят към разгадаването на Омикрон се обрисува да бъде сложен, защото към този момент липсва една доста основна информация – от какъв брой време той циркулира по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Омикрон, новият вид на Covid-19 , към този момент е регистриран в редица страни и води след себе си пътни забрани, затваряне на граници и срив на фондови тържища. Най-много са инфектираните в Южна Африка и Ботсвана, само че управляващите в Нидерландия оповестяват за случай на вируса, който е открит  преди първия регистриран подобен в Африка. Това значи, че Омикрон е необятно публикуван по света, само че към този момент информацията за него е обгърната в тайнственост . Все още не е известно дали е по-заразен от Делта разновидността на SARS-CoV-2, само че учените работят интензивно за разшифроване на загадката.

Най-важните въпроси, на които се търси прецизен отговор, са: какъв брой индивида заразява един притежател, може ли да нападна хора, които към този момент са прекарали Covid-19 и/или които са имунизирани и води ли до тежко протичаща болест?

Според Ангела Расмусен, вирусолог от университета в Саскачевана, Канада, учените се нуждаят от разнородни данни за цялостното дефиниране на Омикрон. Те включват генетична и епидемиологична информация, изясняване на имунологичните му разлики по отношение на другите коронавируси и ясна статистика за новата зараза и хоспитализациите.

Пътят към разгадаването на вируса се обрисува да бъде сложен, защото към този момент липсва една доста основна информация – от какъв брой време той циркулира по света. Дали сме едвам при започване на вирусната вълна, в средата ѝ или в края – отговорът на този въпрос е от основно значение за разбулването на мистерията, отбелязва.

Джон Конър – микробиолог и откривател в Бостънския университет, счита, че вирусът е открит  при започване на неговия напредък, в миг, в който светът е бил фокусиран напълно върху Делта разновидността. Ако това е по този начин, то инфектираните с Омикрон са към момента една много лимитирана група от хора  както в демографски, по този начин и в биологичен аспект. Тя може да е по-уязвима на новата зараза от останалата част от популацията, само че с цел да се удостовери или отхвърли това съмнение, може  да се направи съдебномедицински доклад. Чрез него с акуратност би могло  да се изследва държанието на предходни талази на коронавирусните инфекции и то да се съпостави с това на Омикрон вълната.

„ Ако трябваше да правя оценка Делта разновидността като се позовавам единствено на настоящия времеви миг, какъв брой ли бих сбъркал? ”, разсъждава Матю Ферари, шеф на Центъра за динамичност на инфекциозните болести на Пенсилванския университет в Съединени американски щати.

Накратко: въз основата на първите данни за Делта разновидността, учените имаха напълно бегла визия за него. Сега вирусът крие доста по-малко въпросителни. По същия метод наподобява и случая с Омикрон.

Първа значима стъпка от подробното му изследване е разкриването на повече елементи от генетичната конструкция . Според Динън Пилей, вирусолог в университетския лицей в Лондон, тези елементи са значими за схващане държанието на вируса – да вземем за пример по какъв начин той може да избегне обезвреждащото деяние на човешките антитела против него, до какъв брой резистентен на създадените до момента ваксини може да бъде и други.

Омикрон има спайк-протеин – белтък, значим за прикрепването на микроорганизма към клетките на гостоприемника и навлизането му в тях, който е с разнообразни разновидности,  наподобяващи наномеханично пипало.

Учените са развили модифицирани версии на спайк-протеините и са ги прикрепили към вируси, които не вредят на хората (например вируса на везикуларния стоматит, преобразуван в псевдовирус). Следва среща на тези вируси с човешки серум – кръвна плазма (течната съставна част на кръвта) без кръвосъсирващи фактори, в която има редица белтъци с имунологично значение. Взет е серум от разнообразни хора –  нормално от пациенти, които са прекарали Covid-19 и са се възстановили, хора, които са били имунизирани или от пациенти, третирани с моноклонални антитела. В хода на опита учените наблюдават афинитета на свързване сред детайли на употребяваните вируси и човешките серуми. Така се вижда какъв брой мощен е имунният отговор в обособените случаи, а това е индикатор до каква степен дадена имунна система може да се оправи с измененията в упоменатите белтъци.

Обикновено в хода на изследването се съпоставят титрите антитела, които са налице при другите разновидности на вируса, споделя А. Марм Клипатрик, откривател в региона на инфекциозните заболявания в Калифорнийския университет Санта Круз. Специфично за Омикрон е, че се следят доста разлики освен това съпоставяне по отношение на проучените до момента вирусни стандартизиран, включително Делта разновидността. Този факт повдига въпроса за  определяне на комплицирани връзки сред другите вируси.

За разгадаването на Омикрон е належащо да се направи прецизен разбор на взаимоотношението вирус – имунитет . Целта може да бъде реализирана относително бързо, само че са нужни лабораторни изпитвания на вируса при специфични условия – въздушни шлюзове, защитно облекло и респиратори за участниците в изследването (трето равнище на биобезопасност).

От основно значение за разгадаване на Омикрон е анализът на взаимоотношението вирус – имунитет
(снимка: CC0 Public Domain)

Разбира се, резултатите, които са получени „ ин витро ” дават напълно бегла визия за действителните процеси. Човешката имунна система е доста комплицирана и няма по какъв начин лабораторните условия да я възпроизведат изцяло. Затова не може съвършено да се планува какъв брой провали може да нанесе Омикрон върху индивида и да се разкрие цялостният му капацитет за разпространяване по света, би трябвало да мине още време, счита Ема Ходкрофт – генетик от университета в Берн. Данните от лабораторните изследвания би трябвало да се съотнасят към динамично изменящата се клинична информация – кой се е разболял, преболедувал ли е в предишното Covid-19, бил ли е имунизиран, по какъв начин протича болестта при него, какви са известните към този момент демографските особености.

Все още не е ясно до каква степен Омикрон заплашва живота . Първите регистрирани заболели са открити напълно неотдавна. Трябва и време за разбор на най-тежките случаи.

Едно нещо обаче е несъмнено – Южна Африка не би трябвало изрично да се обвинява  за появяването на вируса. Изследователите в страната са задоволително способени в откриването на нови разновидности и има цялостна бистрота на данните за протичащото се и предпочитание за шерването им с останалата част от света. Броят на инфектираните там може да даде значима тенденция за клиничния ход на инфекцията. Броят на младежите в Южноафриканската република е огромен – 37% от популацията е под 20 години. Тъй като в света се следи наклонност юношите да се оправят с Covid-19 по-лесно от възрастните, е изцяло допустимо първичното усещане за леко протичане на заболяването, породена от Омикрон, да е изцяло неправилно.

Африка е континент, в който към момента вирусът на СПИН (HIV) е необятно публикуван. Най-много са случаите в централните африкански страни и като цяло на юг от Сахара заради обстоятелството, че достъпът до антиретровирусни лекарства там е мощно стеснен. Възможна е синергия сред HIV и патогените , преобърнали света от 2020 година насам. Пациент със синдрома на добитата имунна непълнота може да е бил развъдник за развиването на нови коронавирусни разновидности. Подобен случай се следи предходната година в Обединеното кралство при пациент с B-клетъчен лимфом.

Ако имунната система на индивида е мощна, коронавирусите отново могат да еволюират, само че размножаването им и развиването на устойчиви разновидности е възпрепятствано. При хора с злепоставен имунен статус вирусът работи нападателно и еволюира по-лесно. Не е наложително обаче зародилите разновидности да водят постоянно до застрашаващо живота заболяване, счита Анна Берщейн – помощник към Нюйоркския университет и началник на план, обвързван с Covid-19.

Важен въпрос, който вълнува мнозина, е до каква степен създадените към този момент ваксини защищават от тежко протичане на заболяването и хоспитализация. Изследователи ще се опитат да сравнят оптимално тъкмо скоростта, с която имунизираните и неимунизираните се заразяват. Получената статистика обаче може да бъде много подвеждаща. Тя ще е направена въз основата на наблюдения, което крие риск от пристрастия във връзка с включените в проучването групи. Например, могат да се изследват единствено клинични случаи, които към този момент имат достъп до болница и медицински грижи. Според откривателя А. Марм Клипатрик, изследванията в тази тенденция ще лишават към месец-два.

При всички нови случаи на ковид откриватели ще тестуват инфектираните по този начин, че да схванат дали става въпрос за Омикрон или различен вид на вируса. По този метод ще може да се откри клинично с каква скорост се популяризира новата форма на патогена, дали това се случва по-бавно или по-бързо от Делта разновидността, да вземем за пример. Ако се следи бързо изместване на случаите Делта с Омикрон, то това ще бъде индикация или за висока инфекциозност, или понижена имунна отбрана на хората с позитивни проби, счита Матю Ферари.

За да се направи допустимо най-точна оценка на трансмисивността на вируса, би трябвало да има задоволително данни за неговото разпространяване в едно домакинство. „ Степента на вторична офанзива, броят на хората, на които един инфектиран предава вируса, е доста по-надеждно премерване на преносимостта му спрямо други способи, само че е по-дълъг, муден развой ”, прибавя Ферари.

Междувременно, някои пътни забрани смущават напредъка на изследванията . Те пречат съществено на бързото приемане и проучване на изолирани проби от Омикрон разновидността. От тази позиция, премахването на транспортните ограничавания би била първата стъпка по намаляване на неравенството сред северните и южните страни в създалата се обстановка. То най-вероятно е значима причина за появяването на Омикрон, защото на юг има достъп до доста по-малко ваксини.

Аджит Пай – ръководител на Федералната комисия по връзки на Съединени американски щати, предизвиква мощната, съсредоточена и световна политика за имунизиране на целия свят. По-големите стопански сили би трябвало да спрат да се презапасяват ненужно с ваксини и да стартират по-усилено подаяние към интернационалната организация Ковакс. Освен това е належащо да се окаже прочут напън върху фармацевтичните компании в посока отричане на правата им за патенти и прекачване на знанията им за софтуерния развой по изработването на имунизациите върху производители на генерични медикаменти.

Докато всичко това стане факт, би трябвало да се заобикаля суматохата . Доказано е, че маските работят и дават известна отбрана против зараждащите коронавирусни разновидности, изключително тези с маркировка N95s или KN95s. Все още вирусът се популяризира по-трудно в добре проветрени пространства и на открито. Ваксинациите сигурно дават известно равнище на отбрана, като бустерните дози удължават този резултат.

„ Независимо какъв брой малко се знае за Омикрон, най-хубавият метод да защитим себе си и близките е имунизирането, включително слагането на бустерни дози ”, счита Бет Линас, изследовател-епидемиолог към организацията RTI.

Предвид напрегнатата обстановката по целия свят – половин милион хора се разболяват всяка седмица и към 7000 умират, Австрия е в цялостен локдаун, а Нидерландия постанова частични ограничавания за събирането на хора на публични места, апелите за все по-масово имунизиране са извънредно значими.

„ Омикрон е като искра, която не би трябвало да ни отклонява от обстоятелството, че към този момент се намираме в горяща среда. Все още непрестанно се разболяват и умират хора от старите разновидности на вируса. Чака ни още доста работа ”, заключава Ходкрофт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР