Пътуването дори и до най-прекрасната дестинация може да се окаже

...
Пътуването дори и до най-прекрасната дестинация може да се окаже
Коментари Харесай

Как да избегнем кошмара прилошаване при пътуване

Пътуването даже и до най-прекрасната дестинация може да се окаже неприятно за доста хора, изключително за множеството деца. Причината е, че доста от пътуващите страдат от кинетоза –прилошаване при пътешестване.

Малките бебета нормално добре понасят пътуването, само че за децата от 2 до 12 година възраст, бременни, хора с лабилна вегетативна нервна система, тези със податливост към мигрена и стомашно-чревни проблеми пребиваването в транспортно средство може да е същински призрачен сън.

Най-зле се понасят отвесните придвижвания (нагоре-надолу) при пътешестване с транспортен съд или яхта, само че за някои и пътуването в автомобил е тестване, изключително в случай че пътят има доста завои.

Явната форма на кинетозата са виене на свят, гадене, повръщане, нараснало слюноотделяне, зачервяване или бледост на лицето, студена пот, сърцетуптене. „ Скритите” изяви са тежест в главата, сухота в устата, дискомфорт и уязвимост. По-често страдат дамите.

Как да понижим деянията на кинетоза?

– Не се хранете щедро преди пътешестване.

– Предпочитайте мястото начело до водача и гледайте право напред хоризонтално, а не настрана. Избягвайте внезапните придвижвания на главата.

– В аероплан избирайте място над крилата, в средата, където клатенето и турбуленцията се усещат по-леко.

 Thinkstock

– Не четете по време на пътешестване, не се занимавайте с телефона си, в случай че страдате от кинетоза.

– Избягвайте мощните миризми на парфюм или цигари, те усилват прилошаването.

– Запасете се с близалки от аптеката против прилошаване при пътешестване.

При доста хора тези ограничения са незадоволителни и на помощ идват обичайните медикаменти срещу гадене и повръщане. При дребните деца обаче множеството от тези лекарства са неприложими и тогава на помощ идва хомеопатията, която разполага със средства с отличен резултат при пътешестване.

 Thinkstock

Такъв препарат е Cocculine. Има и монопрепарати, които са съобразени с самостоятелните особености на индивида. Най-добре е лекуването да стартира в деня преди пътуването -3 пъти по 5 гранули се смучат на гладно, същото е и преди и по време на пътуването.

Боракс оказва помощ на хора, които страдат от морска болест или им прилошава в аероплан. Нуждаещите се от боракс нормално са тези, които не понасят возенето на виенски колело и увеселително влакче.

Ипека е уместно за деца с непрекъснати мъчителни позиви за повръщане, само че повръщането не носи облекчение.

Нукс вомика най-вече подхожда на човек, който получава прилошаване при пътешестване, в случай че пътува на задната седалка. Подходящ е за избухливите и нетърпеливи хора, при които повръщането води до облекчение.

Петролеум - при виене на свят, гадене, повръщане и главоболие. Храненето, затварянето на очи и стоплянето успокояват недоволствата.

Табакум е за деца, които мощно пребледняват и устата им се препълва със слюнка. Те са с доста мощни позиви за повръщане и сърцетуптене. Вдишването на студен, пресен въздух ги успокоява.

 Thinkstock

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР