Пациентите с възпалителни чревни заболявания не рядко стигат до оперативно

...
Пациентите с възпалителни чревни заболявания не рядко стигат до оперативно
Коментари Харесай

Какво представляват възпалителните чревни заболявания и как се лекуват

Пациентите с възпалителни чревни болести не рядко стигат до оперативно лекуване. „ При тези с улцерозен колит – към 10% от случаите, до момента в който при тези с болест на Крон – до 60% “. Това споделя доктор Георги Желев, който, дружно с началника на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ проф. доктор Николай Пенков, е измежду лекарите с максимален опит в България в лекуване на затрудненията от такива болести. „ ИСУЛ “ е една от дребното лечебни заведения у нас, която може да предложи сложно лекуване на пациентите с болест на Крон и улцерозен колит – от слагането на диагнозата, през назначението на съответна кортикостероидна или биологична терапия до хирургично лекуване на затрудненията. Това е и повода в Клиниката по хирургия да постъпват най-тежките случаи в България, прецизират от лечебното заведение.

Какво съставляват възпалителните чревни болести (ВЧЗ)

Най-честите ВЧЗ са болест на Крон и улцерозен колит. Те засягат най-вече младежи. Особеното при тях е, че могат да боледуват и деца. Става въпрос за имуномедиирани болести. Не се знае какво ги предизвиква. Понякога се стига и до затруднения, които изискват доста умел в региона на тези болести хирург. Лечението и следенето от гастроентеролог е до живот, оповестяват от болничното заведение.

Клиниката по гастроентерология на „ ИСУЛ “, като референтен център за възпалителни чревни болести (ВЧЗ), се подреди измежду 7-те най-активни центрове в Европа в основаването на единна европейска платформа за регистрация, клинична оценка и проучване на пациенти с ВЧЗ. Българските гастроентеролози получиха специфична премия по време на годишния конгрес на Европейската Крон и Колит организация.

Дигиталната платформа UR-CARE е самодейност на Европейската Крон и колит организация. Ръководена е от директорски съвет, състоящ се от водещи специалисти по възпалителни чревни болести. „ Значението на тази премия е в действителност огромно. Тя е самопризнание за напъните на нашия център. Най-голяма заслуга за нея имат самите пациенти, които ни се довериха и осъзнаха нуждата от такава платформа “, изяснява доктор Христо Вълков. Заедно с проф. доктор Пламен Пенчев, той е моторът, който стои зад включването на България в тази самодейност. От години двамата се борят за основаване на народен указател за България, в който да се вкарват данни от всички 11 центъра у нас, които имат опит в лекуването на ВЧЗ. Д-р Вълков е и „ черноработникът “, който персонално е вкарал данните на пациентите, които се лекуват в ИСУЛ.

Възпалителните чревни болести в България

Около 4000 души в България боледуват от възпалителни чревни болести (точна статистика няма, защото към момента не съществува обединен народен регистър), оповестяват още от болничното заведение. При тези хора е доста значимо болестта да се откри в точния момент и колкото е допустимо по-бързо да се стартира съответна терапия. „ Когато се наблюдават постоянно, все по-малко от тези пациенти имат затруднения и стигат до хирургия “, изяснява доктор Христо Вълков чиято дисертация е отдадена точно на затрудненията от тези две подли, автоимунни болести. В нея той е анализирал данните на стотици български пациенти.

Д-р Христо Вълков, източник: УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “

До този миг в цифровата платформа UR-CARE са въведени данните на над 30 000 пациенти от Стария континент, като 200 от тях са на пациенти на Референтния център в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. В електронната система могат да се вкарват наличните образни, ендоскопски, лабораторни проучвания на пациента от всяка една хоспитализация или от всяко посещаване при проследяващ доктор. Този указател дава опция да се опишат и лечебните подходи при пациента, резултата от лекуването както и появяването на странични резултати от медикаментите. „ Освен опцията за по-детайлно следене, посредством платформата нашите пациенти на процедура имат достъп до най-съвременното лекуване в Европа и надлежно до най-хубавите експерти “, споделя доктор Иван Лютаков, доктор в Клиниката по гастроентерология към болничното заведение. И дава образец: „ Наскоро имахме подобен пациент. Той живее от 12 години в България, само че е с белгийски корени. По негово предпочитание, защото казусът му беше много труден, беше опериран в Льовен, в един от двата най-хубави центрове в Европа (другият е в Амстердам). Той беше изпратен там от нас. Поддържахме непрекъсната връзка с сътрудниците от Белгия. Те ни похвалиха, че в тази ситуация с този пациент сме работили изцяло съответно и биха го лекували по същия метод. Като мине следоперативният интервал, пациентът ще се върне в България и ще си продължи биологичното лекуване при нас. “, споделя още доктор Лютаков.

Д-р Иван Лютаков, източник: УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “

Българските лекари получиха още едно самопризнание по време на конгреса на Европейската Крон и Колит организация. Д-р Иван Лютаков бе определен да бъде оценител (reviewer) на подадените за присъединяване във форума научни известия. Той ще има опцията да прави оценка научната стойност на декларираните от сътрудниците му от цяла Европа научни известия и да реши дали те могат да бъдат позволени до присъединяване в постерната сесия. „ Това е доста влиятелно. Аз персонално считам, че е прекомерно рано за мен, прекомерно съм млад за такава чест, само че очевидно от асоциацията ни правят оценка по различен метод и имат предпочитание да включат България в европейската общественост “, разяснява доктор Лютаков.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР