Пациентите с тежки клинични картини, изискващи хоспитализация, представят специфична генетична

...
Пациентите с тежки клинични картини, изискващи хоспитализация, представят специфична генетична
Коментари Харесай

Тежкото протичане на COVID-19 зависи от липсата на специфични рецептори при определени пациенти


Пациентите с тежки клинични картини, изискващи хоспитализация, " показват характерна генетична разновидност доста по-често от хората с леко протичане " на болестта, открива проучване на екип от австрийски учени, оповестява " ДарикНюз ".

По-конкретно - рецептор в имунната система липсва на към 4% от популацията, изяснява вирусологът Елизабет Пухамер-Щьокъл в известие, оповестено този понеделник от Медицинския университет във Виена (UniMed).

Резултатите от проучването, извършено от eксперти от Центъра за вирусология UniMed в съдействие с лекари от болница Favoriten във Виена и ръководено от Пухамер-Щьокъл, са оповестени неотдавна в списанието Genetics in Medicine.

Основното им умозаключение е, че хората с отчасти или цялостно неявяване на NKG2C рецептора са склонни да развиват тежък Сovid. Тази генетична разновидност е открита изключително при пациенти, инфектирани с ковид, които би трябвало да бъдат приети в болница.

" Отсъствието на рецептора е изключително постоянно при пациенти, които би трябвало да бъдат лекувани за COVID-19 в отделенията за интензивно лекуване, без значение от възрастта или пола ", изяснява Пухамер-Щьокъл.

Отбелязва се, че взаимоотношението сред вируса SARS-CoV-2 и имунната система на индивида доста въздейства върху хода и тежестта на болестта Сovid-19 при всеки пациент.

В този подтекст " антивирусният имунен отговор от клетките на естествените убийци (NK) нормално е значима стъпка за битка с вирусната репликация по време на началната фаза на инфекцията ", прибавя тя.

Така наречените NK кафези (Natural Killer, на английски), естествени убийци или кафези убийци - значим лимфоцит на имунната система за отбрана на тялото - имат характерни активиращи рецептори на повърхността си, в това число NKG2C рецептора, който комуникира с клетка, инфектирана посредством една от характерните й структури, HLA-E.

Това взаимоотношение води до заличаване на кафези, инфектирани от вируса, само че " на към 4% от популацията естествено липсва активиращия рецептор NKG2C заради генетични вариации, а към 30% единствено отчасти имат рецептора ", акцентират учените.

„ Генетичните вариации в HLA-E на инфектираната клетка също са свързани със тежестта на болестта, въпреки и в по-малка степен “, твърди Пухамер-Щьокъл.

Тези открития могат да отворят опциите за нови формули за битка с пандемията, споделя вирусологът. Преди всичко „ тази част от имунния отговор може да бъде значима цел за (разработването) на медикаменти, които биха могли да оказват помощ за попречване на тежък Сovid-19 “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР