Пациенти с онкологични заболявания са неглижирали състоянието си по време

...
Пациенти с онкологични заболявания са неглижирали състоянието си по време
Коментари Харесай

Онкоболни не потърсили лекар навреме заради пандемията

Пациенти с онкологични болести са неглижирали положението си по време и след пандемията от COVID-19. На това се дължи и привидното понижаване на новорегистрираните случаи в Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести „ Д-р Марко А. Марков ” във Варна.

Новорегистрираните пациенти през предходната година са 1 750, При мъжете със злокачествени новообразувания на кожата са 210 души, на простата – 126 и на дебелото черво – 85. При дамите с карцином на млечна жлеза са 240 пациентки, със злокачествени новообразувания на кожата – 158, а на дебело черво – 80.

През 2022 година в отделението по хирургия на здравното заведение са осъществени 1 576 интервенции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1 363 души, а осъществените химиотерапевтични процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са минали 425 пациенти, а в отделението по гастроентерология са лекувани 1 607 заболели. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдаване са минали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които към този момент са минали лекуване.

„ Колкото и да се усъвършенстват методите за лекуване на онкологичните болести, ключът към тяхното понижаване се крие в предварителната защита и профилактиката. Появата на недоволства е доста постоянно късен признак и белег за напреднало онкологично заболяване. Самолечението, без сложена точна диагноза на всяко едно заболяване, без значение дали е онкологично или не, постоянно крие опасности за пациента и може да забави доста търсенето на съответна здравна помощ ”, разяснява шефът на болничното заведение проф. доктор Георги Кобаков в навечерието на Световния ден за битка с рака, който се отбелязва на 4 февруари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР