Пациенти на хемодиализа от Варна организират подписка, с която настояват

...
Пациенти на хемодиализа от Варна организират подписка, с която настояват
Коментари Харесай

Пациенти искат НЗОК да плаща постоянния катетър за болните на хемодиализа

Пациенти на хемодиализа от Варна провеждат подписка, с която упорстват Здравната каса още веднъж да заплаща за непрекъснат катетър - скъпоструващ консуматив, нужен за процедурите по пречистването на кръвта. Той се сменя през 3-4 години, а цената му е към 590 лв.. До предходната година непрекъснатият катетър се е поемал от касата.

Варна

За бъбречната непълнота няма лекуване. Д-р Красимира Кръстева е измежду многото пациенти в България, които живеят с тежкото заболяване. Миналата година тя и всички хемодиализирани у нас схващат, чe би трябвало сами да купуват жизненоважните за тях непрекъснати катетри.
Д-р Красимира Кръстева: Това е станало тихомълком и споделям Ви, просто е ужасно. Елате да видите пациентите в диализата. В началото влизат по-добре, а излизат доста по-зле. Качеството на филтриране на кръвта е доста по-ниско при краткотрайните катетри.
Здравната каса заплаща за слагането на непрекъснат катетър, само че не е и цената му.

Д-р Красимира Кръстева: Тогава се получава един циничен кръг - пациентите нямат опция, тъй като има доста младежи, които са с минимална пенсия и други възрастни хора, които са сами и тази сума от 590 лв. е непостижима.

Касата покрива разноските за краткотраен катетър, само че съгласно лекарите, той не замества изцяло непрекъснатия.
Доц. Светла Стайкова, шеф на Клиниката по нефрология и диализа към УМБАЛ " Света Марина ", Варна: Постоянният катетър дава по-добра алтернатива за поддържане на живота на пациента, да бъде очистващата функционалност по-ефективна спрямо краткотрайния катетър.
Временният катетър утежнява здравето на хемодиализираните.
Д-р Красимира Кръстева: Увреждат се съдовете и се понижава опцията за слагане на катетри, за жалост тези съдове калцират.
От Регионалната здравноосигуритеулна каса обявиха, че заплащането на непрекъснатия катетър от пациентите е регламентирано в Националния рамков контракт, подписан сред касата и Българския лекарски съюз. Хората на хемодиализа обаче желаят това да се промени. Подписката им към този момент е подкрепенета от пациенти в 7 града. Тя ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването и Здравната каса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР