Пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България бе изписан

...
Пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България бе изписан
Коментари Харесай

Изписаха пациента с първата белодробна трансплантация, извършена в България

Пациентът с първата белодробна трансплантация , осъществена в България бе изписан през днешния ден от Университетска болница „ Лозенец “. 70-годишният Мариян , който в края на месец октомври получи нов късмет за живот, към този момент е с доста положителни витални индикатори и се завърна вкъщи.

„ Изключително признателен съм на целия екип на болница „ Лозенец “ и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен в този момент животът стартира изначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори късмет “, показа Мариян по време на изписването си, на което участваха всички лекари, взели присъединяване в белодробната трасплантация и лекуването му.
 
 БГНЕС

Белодробната трансплантация на Мариян бе осъществена на 26 октомври тази година от екип на УБ „ Лозенец “, управителен от проф. доктор Любомир Спасов, и с присъединяване на доктор Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи към 6 часа.

2019 година се утвърди като знакова за българската хирургия, като с изключение на първата белодробна трансплантация, тази година се навършиха 15 години от първата осъществена трансплантация на черен дроб в България . През ноември 2004 година дребната Памела Пекова стана първият пациент с вкоренен черен дроб в България. Това се случва, когато тя е едвам на 7 месеца. Тогава трансплантацията е осъществена от проф. доктор Любомир Спасов и екипа на УБ „ Лозенец “ с присъединяване на проф. Масимо Малаго.-->



Към днешна дата екипът на УБ „ Лозенец “ има осъществени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.

Първата белодробна трансплантация в България през тази година, както и първата трансплантация на черен дроб преди 15 години – и двете в Университетска болница „ Лозенец “, са неоспорим пробив на медицината в страната и оставят трайни следи в нейната най-нова история, декларират от лечебното заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР