Патрулиращи двойки спасители вече има на повечето плажни ивици по

...
Патрулиращи двойки спасители вече има на повечето плажни ивици по
Коментари Харесай

Готови ли са концесионерите на плажовете за туристите

Патрулиращи двойки спасители към този момент има на множеството плажни линии по Южното Черноморие. Тече и подготовка за дейния летен сезон. Ще има ли недостиг на спасители това лято?

До края на месец май по всички плажове по родното Черноморие към този момент има обходни двойки водни спасители, които са се грижат за сигурността и сигурността на първите летовници. Също края на месеца е периода, в който концесионерите на плажните линии би трябвало да ги приготвя за началото на дейния летен сезон.

На Северния плаж в Слънчев бряг от дни има 4 обходни двойки водни спасители. Основната им задача е да дават препоръки на най-нетърпеливите летовници.

„ В момента водата не е изключително подобаваща за къпане. Температурата е по-малка. Да се внимава като се влиза ”, съветва водният избавител Румен Колев.

„ Не би трябвало внезапно да се влиза във водата. Трябва последователно ”, казва водният избавител Величко Колчев.

От 1 юни обаче концесионерите са длъжни да обезпечат освен обходни двойки, а да обезпечат по двама спасители на всеки пост, които са декларирали в министерството на туризма. За огромна част от стопаните на линиите това се оказва мъчно.

„ Основната причина е, че е сезонна работа. В последна сметка, последните години хората разчитат и си търсят целогодишна работа ”, разяснява Кирил Спасов, концесионер на плажна линия.

Друг проблем е възобновяване на пясъчните линии, които морето унищожи през зимата. То би трябвало да приключи до края на май.

„ И надлежно по-малките плажове, по-тесните линии съвсем бяха по този начин изядени от огромните талази и водата беше стигнала директно до самите хотели. Мъчихме се да подравняваме линията ”, разказва Кирил Спасов, концесионер на плажна линия.

Същият проблем имат и стопаните на двата къмпинга край Ахелой. Там морето е изяло близо 10 декара пясъчна линия през годините и в този момент има действителна заплаха от отлив на туристи.

„ Тук преди 22 години беше 18-20-25 метра линия. Сега, както виждате, това нещо го няма ”, обяснява Петър Ангелов, собственик на къмпинг „ Анастасия ”.

„ Идват туристите. Като погледнат, че няма никакъв пясък  и морето всичко е взело, се връщат ”, разказва Георги Стоянов, собственик къмпинг „ Ахелой ”.

Затова са писали писма до регионална администрация и всички министерства с гледище страната да вземе ограничения и да помогне за възобновяване на линията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР