Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски отбелязва своя зимен храмов празник.

...
Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски отбелязва своя зимен храмов празник.
Коментари Харесай

Катедралата „Св. Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник

Патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски " отбелязва своя зимен храмов празник. На тази дата Православната черква празнува паметта на великия съветски княз, който прекомерно млад се отхвърля от княжеската купа и почести, с цел да одобри монашеството.

Княз Александър Невски си спечелил славата на блестящ боец. През XIII век съкрушава многочислена шведска армия, тръгнала на кръстоносен поход против Русия. По-късно на мястото на борбата е съграден град Санкт Петербург.

След основаването на Tретата българска страна във Велико Търново се взима решението да бъде издигнат храм-паметник, отдаден на светеца патрон на цар Освободител - точно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено - определена е новата столица - София.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 година Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, трансформирал се в знак на единството на българския народ.

Патриаршеската катедрала празнува и летен храмов празник, който се отбелязва на 30 август - дата се обвързвана с преместването на мощите на Свети Александър Невски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР