Пътнотранспортните произшествия са част от ежедневието на българина от много

...
Пътнотранспортните произшествия са част от ежедневието на българина от много
Коментари Харесай

Как да не пострадаме от некоректни адвокати при ПТП?

Пътнотранспортните катастрофи са част от всекидневието на българина от доста години насам. Независимо от всички диспути, разисквания, ограничения, опити и всевъзможни механизми за ограничение на злополуките, войната по пътищата у нас продължава с цялостна мощ.

Само за миналата 2020 година вследствие на ПТП-та са починали 463 души, а 7121 са били ранени (според формалната статистика на МВР).

Всеки от нас се пробва да се успокоява с мисълта, че това е нещо, което се случва единствено на другите. Истината е, че всеки от нас, като участник в придвижването, е изправен пред риска да е участник и жертва на ПТП.

Това, което е значимо да запомним, е че при положение на ПТП с нас или наш непосредствен, ние имаме право на отплата. За страдание множеството хора не са осведомени с обезщетителните процедури и механизми по които могат да бъдат обезщетени, най-много заради обстоятелството, че не са били сполетявани от подобен противен случай.

Друго, което е доста значимо да знаем е, че в последните десетина години все по-масово, в цялата страна, се демонстрират порочните практики на избрани лица, чиято единствена цел е да печелят колкото се може по-големи суми пари на гърба на хора, които са потърпевши в произшествия. Така да вземем за пример, в случай че пострадате в злополука или Ваш непосредствен загине при ПТП, още в първите часове и дни след злополуката, с Вас ще стартират да се свързват всевъзможни лица (адвокати, медиатори или представители на организации) , които ще Ви предложат да Ви спомагат за приемане на обезщетение по застраховката „ Гражданска отговорност” на автомобилистите. В множеството случаи тези лица ще Ви посетят персонално в болничното заведение, у дома или на погребението на Вашия непосредствен и ще стартират да Ви увещават да ги наемете да Ви съставляват пред застрахователя, като Ви дават обещание по какъв начин в къси периоди ще получите голяма сума като обезщетение от застрахователя на отговорния за ПТП-то лидер. Казват Ви, че техният хонорар, който е % от компенсацията, ще им го платите откакто си получите компенсацията. В това че хонорарът се заплаща най-после, поначало няма нищо неприятно. Проблемът, обаче, е, че хонорарът, който тези хора желаят да им платите, нормално е двойно или даже тройно по-голям от нормалния и рационален размер за адвокатски възнаграждения при ПТП.

Освен че взимат голям хонорар на потърпевшите в произшествия, в голямата част от случаите въпросните лица не си съблюдават и обещанията, които са дали първоначално. Обикновено клиентите, които са се доверили на тези хора, най-после получават една дребна част от това, което им е било дадено. Има и значително случаи, в които потърпевшото лице най-после не получава нищо, заради недобре свършена работа от лицата, които е упълномощил, или заради това, че е упълномощил тези лица да получат компенсацията по тяхна банкова сметка. Все по-чести стават и случаите, в които откакто подпише пълномощие и контракт с дадения юрист, оттова нататък, в продължение на месеци и даже години, потърпевшият не може да се свърже с юриста или с неговия медиатор, като не разполага с каквато и да било информация какво се случва по въпроса с компенсацията – дали е заведено дело против застрахователя, дали е изплатено към този момент компенсацията от застрахователя, на кого е изплатено и така нататък

Ето няколко белега, по които още първоначално можете да разберете, че има сериозна заплаха да се отнесат неточно към Вас:

1. Предлагат Ви ПАРИ НАЗАЕМ.

Предлагането на пари назаем, с които да си покриете разноските за лекуването или да употребявате за други ваши неотложни потребности, е постоянно срещана процедура от страна на тези хора. В никакъв случай не би трябвало да приемате пари от тези хора, тъй като, когато след това разберете, че са неточни към Вас или че просто не си правят добре работата, ще Ви е много по-трудно да се откажете от тях (понеже ще би трябвало да им върнете парите).

2. Твърдят, че има доста къс период за подаване на документи

Уверяват Ви, че има някакъв доста къс период (примерно 7-дневен) за подаване на документи в застрахователната компания. ТАКЪВ СРОК НЯМА. Можете да предявите рекламация към застрахователя когато и да е в границите на 5-годишния давностен период, който стартира да тече от датата на ПТП-то.

3. Имат изискване компенсацията да бъде платено по тяхна банкова сметка

В пълномощното, които Ви увещават да подпишете, неведнъж е посочено, че компенсацията може да бъде преведено по банкова сметка на юриста или на някакво друго лице, друго от Вас. Обикновено, в такива случаи обяснението, което получавате, е, че подобен бил редът, по този начин било по закон и така нататък Такова нещо НЯМА. Вие имате право да получите компенсацията по Ваша персонална банкова сметка.

4. Искат да подпишете пълномощното пред нотариус

Често срещана процедура на въпросните юристи е да изискват от потърпевшите лица да подпишат пълномощното, с което упълномощават съответния юрист да ги съставлява пред застрахователя, да бъде подписано пред нотариус (или в кметството, в случай че в обитаемото място няма нотариус). Това нормално се прави за упълномощеното лице (адвокатът) да има право да получи компенсацията по негова банкова сметка. В закона има условие, при положение, че компенсацията ще се изплаща на разположение, друго от потърпевшия, пълномощното да е нотариално заверено. Ето за какво, лицата, които Ви оферират услугите си, имат интерес да подпишете пълномощното пред нотариус. Освен това, когато пълномощното е подписано пред нотариус, това го прави по-трудно за отдръпване, защото отдръпването би трябвало да бъде осъществено още веднъж посредством нотариус.

5. Не Ви дават образец от пълномощното или контракта.

Ако юристът (или неговия посредник) откаже да Ви даде образец за Вас от контракта или пълномощното, които сте подписали, това е сигурен знак, че в документите, които те подписали, има клаузи, които биха могли да Ви навредят. Затова, с цел да се подсигурят, че след това няма да ги прочетете на мира, лицата, които сте упълномощили, просто не Ви дават образец за Вас (при състояние, че имате цялостното право да разполагате с образец от всеки документ, който сте подписали).

Единственият сигурен метод да не станете жертва на гореизброените порочни практики е да откажете да станете клиенти на всевъзможни хора (вкл. адвокати), които сами се свързват с Вас (без Вие да сте ги търсили) и Ви оферират да Ви съставляват за приемане на обезщетение . В противоположен случай заплахата да станете жертва на неточно отношение (което ще Ви коства прескъпо), е огромна. Добре е да си зададете и въпроса от кое място тези хора са се сдобили с персоналните Ви данни и по какъв начин по този начин се появяват единствено няколко часа или няколко дни след злополуката.

Най-добрият за Вас вид е сами да си потърсите юрист, който е експерт по такива проблеми - юрист по застрахователно право . Решението кой ще Ви съставлява, в качеството Ви на потърпевшо при ПТП лице, е значимо и е добре да бъде взето на мира, а не под напора на лица, които Ви примамват с подправени обещания за огромни компенсации в къси периоди. Ето за какво, не е нужно да бързате да си наемете юрист още в първите дни след злополуката. Ако пък възобновяване Ви ще отнеме по-дълго време, можете да помолите Ваши близки да се заемат с намирането на юрист.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР