Пътнически полети в Космоса, хотели за туристи на Луната и

...
Пътнически полети в Космоса, хотели за туристи на Луната и
Коментари Харесай

Джеф Безос: „В Космоса ще се случат абсолютно невероятни неща“

Пътнически полети в Космоса, хотели за туристи на Луната и заводи, с които да се изнесат мръсните производства от Земята. Американският милиардер Джеф Безос има напълно съответни проекти за бъдещето.

Основателят на „ Амазон “ Джеф Безос прави коренно предложение: цялата тежка промишленост, която замърсява Земята, да бъде изнесена в Космоса. Така нашата планета ще си остане единствено място за живеене, както и за леки и чисти производства. Това предложение на Безос не е някаква смешка, а е изцяло съществено, въпреки че би могло да се реализира след 30, 40 или 50 години.

„ Вярваме, че ще станем междупланетарно общество “, споделя Мехак Саранг, изследователка от университета „ Харвард “ в Бостън, която изследва въпросите, свързани с галактическата стопанска система.

„ Когато разноските за пътешестване до Космоса станат по-ниски, човечеството ще е в положение да създава огромна част от нужните му лекарства в изискванията на безтегловност – изключително тези лекарства с кристални структури, които не могат да се създават на Земята “, споделят специалисти.

Разходите за спътници към този момент са спаднали на половина

А разноските за пътешестване в Космоса към този момент спадат. По данни на НАСА единствено за последните пет години разноските за изпращането на спътници са намалели на половина. Междувременно има 14 компании, които към този момент се конкурират между тях. Само в Съединени американски щати всяка седмица се изстрелва приблизително по една ракета.

„ Целта ни е да комерсиализираме активността си в околоземната орбита”, споделя някогашният началник на НАСА Джим Брайденстайн, който беше назначен от Доналд Тръмп със задачата да модернизира НАСА и да приготви полетите до Луната и Марс.

Около 5700 спътника обикалят Земята. Двойно повече към този момент са излезли от приложимост и са се трансформирали в галактически боклук. „ Сателитната промишленост основава оборот от близо 400 милиарда $ “, споделя Саранг. Сателитите от дълго време са станали част от всекидневието, само че се чака най-големият подтик да пристигна от галактическия туризъм. А това значи, че още преди да има заводи в Космоса там ще се появят хотелите “, предсказва изследователката от Бостън.

Няколко компании възнамеряват към този момент звездни пътешествия, като най-напреднала е „ Аксиом “. Шефът на компанията Майкъл Суфрадини желае да закара първата група туристи до Международната галактическа станция ISS напролет на 2022 година. Предвидено е пътуването да продължи осем дни. За задачата е нает галактическият транспортен съд Crew Dragon. Цена на билета: 55 милиона $ на човек.

Екскурзовод и комендант на кораба ще е Майкъл Лопес-Алегрия, който към този момент няколко пъти е бил в Космоса с НАСА и е сигурен, че пътуванията към Земята ще станат всекидневие.

Хотел измежду звездите

Майкъл Суфрадини също има сериозен опит - бил е управител на Международната галактическа станция ISS. Планът му е да стартира с хотел, предлагащ седем кревати за посетители - туристи, учени, строителни служащи. Хотелът ще разполага с грандиозна стъклена платформа за наблюдаване, лаборатории и други работни пространства, които могат да бъдат наети за стеснен интервал от време, а по-късно ще бъдат основани и заводи.

„ Има оптически кабели, които са 100 пъти по-ефективни, в случай че са създадени в безтегловност “, споделя Суфрадини. Те били толкоз положителни, че с тях можело да се придвижва даже инфрачервена светлина.

„ Въпросът не е в това да обявим какви проекти имаме за Космоса и след това да стартираме да построяваме съответната инфраструктура. Действа се тъкмо по противоположния път – задача на моето потомство е да построи тази инфраструктура, да построим пътя към Космоса. И след това там ще се случат безусловно невероятни неща “, предсказва Безос.

Луната е водеща дестинация

Преместването на икономическото витално пространство на няколкостотин километра над Земята е първата стъпка в това отношение. Следващата от дълго време е планувана: построяването на икономическа зона на Луната.

Съвсем неотдавна безпилотен китайски галактически транспортен съд донесе от Луната скални проби. Американските цели са по-амбициозни: “През 2024 година ще стъпим на Луната, с цел да останем там, “ сподели през 2019 година тогавашният началник на НАСА Брайденстайн и добави: “През 2009 за първи път доказахме, че има стотици милиони тонове заледена вода на южния полюс на Луната”.

Тази вода може да се употребява за произвеждане на водород и по този метод - за ракетно гориво. Не на последно място се счита, че на Луната има огромни количества скъпи метали и редки почви, които са извънредно значими за електронната промишленост.

Глобализация без граници

„ Идваме с мир, за богатството на човечеството “, беше споделил американският астронавт Нийл Армстронг, когато за първи път стъпи на Луната през 1969 година. Основният интернационален контракт за спокойно потребление на Космоса е от 1967 година. По това време никой не е и мислил за търговски галактически пътувания, а таман те ще крият сериозен конфликтен капацитет в бъдеще.

Преди 70 години надпреварата в Космоса беше сред две народи и две разнообразни политически системи. Ставаше дума за превъзходство и интернационална популярност. Днес към този момент става въпрос за нещо напълно друго – за глобализация, която се простира даже и в Космоса. Това към този момент не е „ различен свят “, а част от нашия свят – част от един голям пазар на бъдещето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР