Пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която българското правителство

...
Пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която българското правителство
Коментари Харесай

Подписаната с "Газпром" пътна карта още не е открита в никое ведомство

Пътната карта за развиването на газопреносната мрежа, която българското държавно управление подписа с " Газпром " през 2017 година, към момента не е открита. Това се разбра от отговора на министъра на енергетиката Александър Николов по време на праламентарния надзор.

За изгубването на документа,, се разбра през юни. Самата Петкова афишира тогава пред " Медиапул ", че не знае къде е документът, само че че не си го е занесла у дома. Освен това показва, че става дума за работен документ, без дата и печати и надлежно няма детайли на контракти правна стойност.

Енергийният министър подсети хронологията на издирването на документа, който е издирван в секретната каса в кабинета на енергийния министър, в архивите на " Булгартрансгаз ", Българския енергиен холдинг и на Министерския съвет. Заради това са сезирани Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които на собствен ред да търсят документа. Освен това в средата на декември е поискано негово копие от " Газпром ", само че към момента отговор няма.За моя голяма изненада в секретната каса в кабинета на енергийния министър не бяха открити нито парични средства, нито пътна карта, съобщи Александър Николов.

Депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров, който зададе въпроса уточни, че България следва да договаря с " Газпром " за нов контракт за доставка на газ, а не разполага с този документ.

На базата на тази пътна карта Народното събрание промени енергийната тактика на България, по предложение на самата Теменужка Петкова през 2018 година, като включи в нея така наречен Балкански поток и плана за газов хъб " Балкан ". Бяха обновени и връзките сред " Булгартрансгаз " и " Газпром износ ". С това българската компания се отхвърли от директния контракт, годен до 2030 година Според служебния министър на енергетиката Андрей Живков по този начин България се е отказала от " сигурни доходи " за 1.350 милиарда лева до 2030 година и е задлъжняла с толкоз за реализацията на плана, а е можело това да стане с приходите от таксите. По-късно Петкова отхвърли това да е правилно като се базира на докладите на " Булгартрансгаз ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР