Пътепоказателят, краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните

...
Пътепоказателят, краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните
Коментари Харесай

Какво прави Скопие, за да се приближи към ЕС: за името, фашизма, историята, омразата

Пътепоказателят, късото и дългото име на страната, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка, която е работа на Европейски Съюз с България, са съответните крачки, върху които работим, и имам вяра, че ще ги решим до края на годината, съобщи през днешния ден министър председателят Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос за това кои са съответните крачки, които българският държавен връх през вчерашния ден е изискал от Скопие да извърши по време на срещите с еврокомисаря за разширение Оливер Вархей, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

За името, териториалните искания, човешките права

Той изясни, че на първо време е належащо да има дипломатическа нота, в която ще се уточни, че късото име е тъждествено с дългото име, т.е. че Северна Македония е същото като Република Северна Македония, и че нямаме териториални искания, че не се намесваме във вътрешните работи, както и в малцинствените права. Той уточни, че става въпрос жители на Република България, които имат опция като хора, като човеци, да търсят правата си, както е и в Република Северна Македония, както е уредено това и във всички други европейски страни.

Тук, добави той, спада и секторното съдействие сред институциите във всички области, в това число в региона на инфраструктурата, образованието и труда и обществената област, както и културата, спорта и опазването на здравето.

Зоран Заев счита за значимо и да се реагира при тирада на ненавист, на първо място самите институции да внимават във всички свои действия да построяват другарство, а не да предизвикат избрани вражди, както и да водим диалози, да насочваме апели, когато става въпрос за частни субекти.

Той изрази подготвеност България да стане вторият сътрудник на страната след Гърция, който ще се грижи за македонското небе.

Паметниците и историята

По отношение на паметниците Заев съобщи, че огромна част от паметниците, каквито има и в България, и в Северна Македония, би трябвало да бъдат в дух на другарство, като добави, че фашизмът не трябва да има етническо измерение.

 Скопие разрушава паметен български кораб-ресторант на стойност 1,2 млн. евро Виж още

" На избрани наши монументи това към този момент е направено. Където пишеше " българският фашистки окупатор ", в този момент към този момент написа " фашистки окупатор ", тъй като не можете да обвините цяла нация за присъединяване в Тристранния пакт по това време, или нещо сходно. Така че по отношение на това, за което питате - за смяната на названия, музеи и сходни - нямаме потребност. Нашите музеи са наред, има единствено избрани мемориални комплекси, избрани учебници. И в Северна Македония, и в България - и в двете страни, ще би трябвало да образоваме идващите генерации в дух на другарство ", съобщи Заев.

 Министерство на външните работи привика посланик №1 на Скопие в София поради поруганото ни знаме в Битоля Виж още

На журналистически въпрос дали ще се сменят учебниците по история Заев съобщи, че няма, само че че става въпрос за места, на които названието на другарската нация, каквато е България, се свързва с фашисткия окупатор.

" Никъде в Европа не се загатва името на нацията, когато се приказва за фашистки окупатор, и в този дух, в духа на другарството, съдействието и добросъседството, е обикновено да чакаме да се направи това. Установили сме избрани недостатъци и в българските учебници, от българска страна също са подготвени да създадат това, тъй като по този начин се гради другарство, тъй като нито внуците, нито децата и поколенията обратно, нито пък в днешно време, можете да квалифицирате цяла една нация с избрания ", посочи Заев.

 Външно министерство: Разочаровани сме от резолюцията на Народното събрание в Скопие Виж още

Двустранното съдействие

" Вярвам, че през всички тези месеци до момента построяваме спомагателни другарства, търговията пораства, имаме взаимни вложения в двете страни, съдействието сред институциите е все по-видимо, инфраструктурата сред двете страни от ден на ден и повече се усъвършенства, защото не е значимо какво ще бъде контрактувано официално, а е значимо и да подобряваме общото съдействие и инфраструктурното свързване сред двете страни ", съобщи министър председателят Заев.

Еврокомисарят за разширение Оливер Вархей посети София, където беседва с българския държавен връх, като измежду тематиките на диалозите беше и евроинтеграцията на Северна Македония. Българското държавно управление е повторило позицията на България по отношение на Северна Македония, като е поискало Скопие да предприеме съответни крачки и даде гаранции за осъществяване на Договора за добросъседство, показва МИА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР