Пъстър вече повече от година радва асеновградчани и гостите на

...
Пъстър вече повече от година радва асеновградчани и гостите на
Коментари Харесай

Пъстър паун радва пешеходците по пътя за Асеновата крепост

Пъстър към този момент повече от година радва асеновградчани и гостите на Асеновград , решили да посетят Асеновата цитадела. Няма информация от кое място птицата е пристигнала и се е заселила в региона. Предполага се, че е избягал от близкия манастир край квартал " Горни Воден ", където е живял дружно с различен мъжки паун. Двамата не се разбрали и единият бил пропъден след борба за територия.

 Пауни в добруджанските дворове (СНИМКИ) Пауни в добруджанските дворове (СНИМКИ)
Когато в обществените мрежи се появи обява, че пауни се разхождат по улица на квартал в Добрич, изглеждаше като подправена вест &ndas...
Постепенно пъстроцветната птица се заселила над Асеновата цитадела, а преминаващите и работещите на туристическия обект почнали да му дават храна. Така оцелявал самичък до тази пролет, когато запалянковци решили да закупят и да му закарат другарка, с цел да не е уединен. Местните дали име на пауна - Асен, а партньорката му кръстили Ленка. Той не се тормози от хората и не е срамежлив да разперва красивата си опашка пред инцидентните минувачи.

За екологът доцент Цено Петров описа детайлности за това, какво яде и по какъв начин съгласно него, Асен е оживял толкоз дълго време в дивата природа. Пауните се хранят със семена, листа и плодове на растения, както и с безгръбначни и дребни гръбначни животни като жаби, гущери, змии и дребни гризачи.

" Паунът край Асеновград оцелява с помощта на грижите на положителни хора , които всеки ден зареждат съдовете за храна и вода в покрайнините на някогашния " Горски разсадник " и параклиса " Свети Илия ", споделя доцент Петров. Според него, от хищните бозайници Асен се избавя посредством здравия клюн и острите нокти по краката. Притежава извънреден слух и зрение, а при заплаха литва и каца на клони. От хищните животни намира избавление в гъсталака от шубраци и треви.
 Близо 300 000 лева от входни такси за посещаване на Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела Близо 300 000 лева от входни такси за посещаване на Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела
Близо 300 000 лв. са средствата, събрани от входни такси за посещаване на Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела в Асеновград. Приходите от продажба на ст...

Разказът на еколога удостоверява и теорията на локалните за това, от кое място паунът се е заселил край Асеновата цитадела. " Той долита от двора на Горниводенски манастир " Свети Свети Кирик и Юлита ". Причината за прогонването била, че в харема от няколко женски екземпляра имало два мъжки пауна , които са водили яростни битки. Изгоненият прелита няколко километра и по този начин стига до националния монумент на културата. В манастира той е бил свикнал с наличието на хора и храна.

Край Асенова цитадела изискванията са същите. Ландшафтът в близост е като в джунгла и птицата намира избавление ", изяснява доцент Цено Петров. Той споделя, че елементарният паун (Pavo cristatus) е необятно публикуван в Пакистан, Индия и Шри Ланка, както в джунгли, по този начин и в обработваеми земи наоколо до обитаеми места. В качество на домашна декоративна птица, той се развъжда освен в Азия, само че и в Европа и Америка.

 Посетител №100 000 за 2019 година в Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела е майка на близнаци от Бургас (СНИМКИ) Посетител №100 000 за 2019 година в Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела е майка на близнаци от Бургас (СНИМКИ)
100 000-ия си клиент за 2019 година посрещна през днешния ден (31.12.19 г.) тъкмо в 11:00 ч. Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела. Това е 45-годишната Дияна Стратиев...
Мъжките пауни имат блестящо оцветени пера , какъвто е и Асен. При разперването на опашката се откриват ярки " очи ". Тя е дълга до 200 сантиметра. Главата и шията му са със наследник цвят. Гърбът е зелен, а коремната област е черна. Женските имат сиви пера и нямат удължена опашка. Оперението на мъжките до година и половина прилича това на женските. В дивата природа пауните живеят към 15 години, а при домашни условия - до 25 години. Характеризират се с полигамните си връзки. Харемът на мъжкия паун наброява до шест женски. Размножителният интервал на типа е от април до края на септември.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР