Пасажерът „Golden Iris” акостира на Морска гара в Бургас тази

...
Пасажерът „Golden Iris” акостира на Морска гара в Бургас тази
Коментари Харесай

790 туристи пристигнаха с круизен кораб в края на сезона в Бургас

Пасажерът „ Golden Iris” дебаркира на Морска гара в Бургас тази заран. Това е първото посещаване на лайнера в Бургас, който се оперира от компанията „ Mano Maritime” Ltd. На борда на плавателния съд има 790 туристи най-вече от Израел, само че има и жители на Англия, Съединени американски щати, Канада, Франция, Белгия и други За тях се грижи екипаж от 322 души.

Круизът е 14 дневен с начална и последна точка Хайфа. Маршрутът включва визити на пристанищата в Родос, Солун, Кавала, Констанца, Варна, Бургас и Сирос. След заставането на кораба туристите се радваха на фолклорна стратегия. На Морска гара Бургас пасажерите бяха посрещнати с самун и сол, както повелява българската традиция.

Част от пасажерите се насочиха на екскурзия, която включва обиколка на Бургас, посещаване на античната куполна гробница в Поморие и на града на ЮНЕСКО – Несебър. За останалите „ Пристанище Бургас” ЕАД обезпечи рейсове, които регулярно да ги извозват до центъра на града и назад до Морска гара. Корабът ще отплава от Бургас в 19.00 часа довечера.

Въпреки срутва на круизните пътувания в Черно море през този сезон управлението на бургаското пристанище контракти визити на два пътнически лайнера. Освен това над 30 000 жители и посетители на града се възползваха от туристическите корабчета за разходка, които това лято тръгваха от втория пасажерски терминал на „ Магазия 1”. Темата за круизите в Черно море беше една от дискутираните по време на 51-вото общо заседание на асоциацията „ MedCruise” през октомври в Тулон, Франция.

Круизните визитите в Черно море са най-вече от компании, които оферират направления в Средиземно море. Според Giora Israel /Джиора Израел/ от Carnival Corporation & PLC, който дава отговор за развиване на дестинациите, с цел да се развива круизния бизнес в Средиземноморието се изисква самообладание от пристанищата и дестинациите, които понастоящем се намират отвън маршрутите заради геополитическите проблеми. По думите му проблемите идват и си отиват, тъй че за пристанищата в Черно море, Турция, Тунис, Египет и Израел, ще отнеме време, само че корабите ще се върнат. „ В диалозите се образува концепция, подкрепена от фирмите, взаимно да проучваме опцията Морска гара Бургас да бъде насочно пристанище за круизна дестинация Бургас – Средиземноморие за част от десетките хиляди съветски туристи, ползващи многочислените летни полети на съветските авиопревозвачи до Бургас. Също по този начин се договорихме с сътрудниците от круизните портове в Констанца, Варна и Истанбул регулярно да организираме работни срещи за промотиране на Черноморския район и разработване на обща позиция по проблематични въпроси, като за образец мога да дам: въведените свръхвисоки такси за прекосяване на Босфора на пасажерските лайнери”, сподели след завръщането си от Франция шефът на бургаското пристанище Диян Димов.

Той добави, че ще се работи и за привличане на вътрешния съветски черноморски круиз до българските пристанища. За първия сезон на пасажера „ Княз Владимир”, който стартира на 11 юни са осъществени 18 автобуса по маршрута Сочи-Ялта-Новоросийск-Севастопол, като от круизната линия са се възползвали над 5000 пасажери.

През зимата лайнерът няма да прави пътувания, като те ще бъдат обновени през май 2018 година Организаторите на круиза означават възходящия интерес от страна на потребителите към новия туристически артикул и високия капацитет за развиване на направления по Черноморското крайбрежие, нещо към което и ние се стремим уточни Димов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР