Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание започва в 9.00

...
Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание започва в 9.00
Коментари Харесай

На прага на новия парламент - какво казаха депутатите на влизане

Първото съвещание на новоизбраното 45-о Народно заседание стартира в 9.00 часа през днешния ден в постройката на Народното събрание на пл. " Народно заседание " 2. По традиция новите депутате спедилиха по няколко думи на влизане.

" Приемаме с ясна отговорност, че този парламент ще е сложен, в него ще се изискват бързи и смели решения ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ .

" Надявам се нашата парламентарна група да е на висотата на условията на тези, които ни дадоха своето доверие. Ние сме подготвени да протегнем ръка и с опита си да допринесем за цялостна визия на Народно събрание, добави Атанасова. - За нас властта в никакъв случай не е била самоцел, ние сме го доказвали неведнъж. Ще бъдем градивна, мощна съпротива. Досега беше лесната част, даваха се обещания - в този момент следва сложното - да се носи отговорност. "

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи нощес, че претендентът за министър председател на ГЕРБ ще бъде Даниел Митов.

" Проведохме диалог и министър председателят ме е помолил да приема сходна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато обстановката го изисква ", разгласи Даниел Митов преди да влезе в Народното събрание.

" Разбира се, че считам, че съм квалифициран, аз съм от 20 години в политиката, добави Митов. - Като първа политическа партия сме и би трябвало да сме наясно, че би трябвало да подходим съществено, да проведем съвещания, има си процедура. Ще бъде доста комплицирано при всички положения. Но сме длъжни да създадем всичко допустимо. Тепърва предстоят съвещания, уповавам се да стигнем до градивни диалози. Длъжни сме да предложим явен, добър, експертен кабинет, който да бъде преведе страната през рецесията. "

" Безусловна поддръжка за кабинет не можем да дадем. Ние сме споделили, че няма да подкрепим кабинет с мандат ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ", съобщи Цецка Бачкова от " Демократична България ".

" Това, че Даниел Митов е бил част от ДСБ и към този момент не е част, значи, че някъде сме се разделили в полезностите си и задачите и това дава отговор на въпроса за какво няма да го подкрепим ", сподели още тя.

" За страната е добре да има ръководство, ние се намираме в доста тежка рецесия и социално-икономическата рецесия ще се развихрят още по-сериозно. Така че България има потребност от ръководство. Важно е да чуем какво ще каже Слави Трифонов, мълчанието ни тормози, само че може би са решили да изчакат процедурата ", разяснява още Вачкова.

" Демократична България " не е водила политически диалози с " ИТН ", съобщи ръководителят на обединението Христо Иванов преди първото съвещание на 45-ото Народно събрание.

" Ако ни бъде потърсена поддръжка, ние с почитание към вота на гласоподавателите, бихме водили диалози. Не можем да дадем никаква банкетна поддръжка, само че болшинството от жителите, които желаят смяна, разпоредиха тази смяна на " ИТН ", сподели още Иванов. - Имаме доста ясна стратегия, ясни предизборни задължения, към които ще се придържаме. "

" Правителство с име Борисов и с име препоръчано от него не може да има. Тези оферти ги оставете на страни и гледайте от втория мандат нататък, съобщи Георги Свиленски от Българска социалистическа партия на влизане в Народното събрание. - Нека да забележим кой ще е претендент за министър председател на втория мандат и каква стратегия ще предложи и ще решим дали да го подкрепим. Ние сме споделили нашите условия - смяна на изборно законодателство, смяна на ограниченията от обществената система и всички такива ограничения, които биха облекчили живота на българските жители. "

" Факт е, че след тези години ГЕРБ надали ще получи друга поддръжка, с изключение на своята лична, съобщи пък Татяна Дончева от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Нашата парламентарна група има министри и ръководители за 2-3 кабинета. Е, това е в кръга на шегата, несъмнено ", съобщи тя.

" Това е доста сложен парламент. Трябват ми няколко дни да преценява дали ще има реализатори с задоволителна умелост. Освен отговорност и жертвоготовност, би трябвало политическа умелост и възприятие за действителност. Ако има такива, традицията в България, че няма нищо по-трайно от краткотрайното, може да се окаже факт. Има прекомерно малко хора, които са правили това упражнение или са го виждали. Ще ви кажа по-точно след няколко дни, тъй като желая да се ориентирам ", добави тя.

" Много е значимо, в случай че някой желае да направи кабинет, който да издържи обичайно време, да има съществени хора. Представата за съществени хора в България след тези 12 година е доста мощно размита. Когато има сериозни условия, слабите реализатори водят до краткосрочност до държавното управление, в което вземат участие, съобщи Дончева. - Сега, когато хората си купят два нови костюма, те ще желаят да ги поносят по-дълго време, даже и да са от партията на Слави. "

Депутатите от партията на Слави Трифонов " ИТН " дойдоха дружно в Народното събрание.

На влизане в Народното събрание, те поздравиха протестиращите, само че подминаха медиите и не направиха никакъв коментар за първия ден от работата си като народни представители.

В коридорите на Народното събрание зам.-председателят на партията Тошко Йорданов съобщи, че няма да разяснява нищо авансово.

Когато мине съвещанието, тогава ще стане ясно какво вършим, сбит беше Тошко Йорданов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР