Първото включване на апаратурата “Люлин-МО на борда на автоматичната междупланетна

...
Първото включване на апаратурата “Люлин-МО на борда на автоматичната междупланетна
Коментари Харесай

Люлин-МО започва работа на 4-5 април 2016 г.

Първото включване на апаратурата “Люлин-МО ” на борда на автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър ” е планувано за 4–5. 04. 2016 г, оповестява ИКИТ-БАН. Тогава ще стартира и анализирането на получените данни.

Целта на прибора “Люлин-МО ” е да учи галактическата радиация на път към Марс и в орбита към Марс, като това ще помогне да се направи оценка на радиационния риск за астронавтите, които някой ден ще се насочат към планетата.

Напомням на читателите, че “ЕкзоМарс – ТрейсГаз орбитър ” беше изстрелян сполучливо от космодрума Байконур на 14 март благодарение на ракета “Протон ” и ускорителен блок “Бриз-М ”. През октомври тази година “Трейс Газ Орбитър ” ще навлезе в орбита към Червената планета и ще стане неин неестествен сателит.

Друг наш уред – “Люлин-МЛ ” се планува да лети на спускаемия уред на втората задача към стратегия “ЕкзоМарс ”, планувана за изстрелване през 2018 или 2020 година. За разлика от “Люлин-МО ”, който ще работи в орбита към Марс, “Люлин-МЛ ” ще би трябвало да доближи до самата повърхнина на планетата.

 

Така наподобява “ЕкзоМарс ” понастоящем – в далечния космос, на път към Червената планета. Credit: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР