Първото съобщение от правителството, след като премиерът Бойко Борисов обяви,

...
Коментари Харесай

Ще съмне ли след НОЩ?

Първото известие от държавното управление, откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи, че подава оставка, беше, че закрива Националния действен щаб (НОЩ) за битка с ковид. Това се случи без всевъзможни претекстове и провокира гърмеж от отвращение. Обвиненията към Борисов, чието държавно управление би трябвало да извършва отговорностите си до сформирането на ново след изборите, бяха за цялостна безнаказаност в жанр " след мен и потоп ". И няколко часа по-късно в четвъртък от здравното министерство се видяха принудени да разпратят известие, че министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев ще продължат да осведомят обществото за разпространяването на COVID-19 у нас, за противоепидемичните ограничения и за всичко, обвързвано с имунизационния развой. Те споделиха също, че в понеделник ще дадат брифинг, като в допълнение ще бъде обявено по кое време и къде ще стане това.

Това обаче не успокои реакциите на решението за закриване на щаба и в 7.53 ч. в петък до публицистите беше разпратена покана за брифинг в Министерския съвет от 10 часа същия ден. На него здравният министър в оставка увери, че той и основният държавен здравен контрольор носят цялата отговорност за ръководството на пандемията и имунизационния развой и прикани въпросът да не се политизира.

Истината е, че въпросът с ръководството на епидемията от дълго време е политизиран. Идеята при основаването на НОЩ беше решенията да се взимат от специалисти - лекари, които знаят по какъв начин най-добре може да се ограничи разпространяването на заболяването. За известно време това се случваше, само че по-късно контролът беше стихотворец напълно еднолично от премиера. Лекарите имаха, в най-хубавия случай, консултативен глас. Повечето от тях се опитваха да убедят Борисов в нуждата от разнообразни решения, само че в последна сметка решенията се взимаха след доста съществени взаимни отстъпки. Резултатът от всичко това е, че България е измежду най-засегнатите от ковид страни в света във връзка с смъртността, обвързвана със болестта. Какво съставлява НОЩ и какво направи Националният действен щаб беше основан на 26 февруари предходната година със заповед на министър-председателя Борисов при започване на пандемията. Тя е по силата на устройствения устав на Министерския съвет, съгласно който със заповед на премиера или решение на държавното управление могат да се основават работни групи за правене на планове на актове или други експертни оферти от компетентността на държавното управление с присъединяване на представители на разнообразни администрации. В случая работата на щаба беше да провежда, координира и следи всички дейности на способените органи по отношение на попречване на разпространяването на епидемията от коронавирус, както и да събира, обобщава и проучва цялата информация за развиването на обстановката, обвързвана с вируса, и да осведоми медиите и обществеността.

Борисов изненада всички с решението си освен да не назначи за ръководител на щаба тогавашния здравен министър Кирил Ананиев, само че и изобщо да не го включи в органа, в случай, че тъкмо здравният министър има пълномощията да издава заповеди за ограничения към пандемията. За подобен беше назначен началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, а съгласно заповедта на премиера Националният действен щаб извършва активността си в постройката на Военномедицинската академия.

Така ген. Мутафчийски и самият Борисов поеха ръководството на пандемията, вкараха строги ограничения и Мутафчийски беше длъжен да се явява два пъти на ден пред медиите, с цел да дава отговор на въпроси за хода на епидемията. Това от една страна увеличи рейтинга му с 20 процентни пункта над този на самия Борисов. В същото време щабът оферираше едни текстове от експертна позиция, само че Борисов от самото начало вземаше еднолични решения за ограниченията, което докара и до комични обстановки. Имаше дни, в които здравният министър, който обличаше в заповеди крайните решения на Борисов, пишеше по две в границите на няколко часа, които взаимно си противоречаха.

Тъй като ограниченията за цялостно затваряне, препоръчани от щаба, имаха голям брой съперници, а в струкрурата имаше единствено един епидемиолог - доцент Ангел Кунчев, чийто глас тогава мъчно се чуваше, Борисов реши да съзаде още един съвещателен орган - Медицински съвет, станал прочут като контращаб. Той предложения в него лекарите съперници на ограниченията, препоръчани от НОЩ, сред които и доцент Атанас Мангъров. Медицинският съвет написа за две седмици инструкции за битка с ковид в другите специалности по наличната информация, които се оказаха не изключително пригодни и ръководителят му беше освободен от Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР