Първото пълно лунно затъмнение за 2022 г. ще обагри Луната

...
Първото пълно лунно затъмнение за 2022 г. ще обагри Луната
Коментари Харесай

Кървава луна с пълно лунно затъмнение в понеделник

Първото цялостно лунно затъмнение за 2022 година ще обагри Луната в алено рано сутринта в понеделник. От Земята естественият сателит ще се вижда в небето, окъпан от ярка бронзова светлина, оповестява Българска телеграфна агенция.

Лунно затъмнение е астрономическо събитие, при което Луната изцяло или отчасти от сянката на Земята. То настава, когато Луната навлезе в сянката на Земята, т.е. Слънцето, Земята и Луната би трябвало да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние.

Майското пълнолуние е известно на народите по света с разнообразни известни названия, свързани с естествените промени на Земята. В Северна Америка индианските племена назовават явлението „ Луна на цветята ”, тъй като през май обичайно в Северното полукълбо цъфтят полските и култивиран цветя. В англосаксонската традиция пълнолунието се свързва с млякото, защото през май кравите се доели по три пъти дневно и давали най-вече мляко.

Лунните затъмнения са впечатляващи за феновете астрономи, въпреки да не са по този начин редки и необикновени като слънчевите затъмнения. Майското затъмнение тази година ще се следи отчасти от нашата страна, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките. „ Пълното лунно затъмнение ще се следи от Западна Европа и от Централна и Западна Африка, като оттова то ще бъде очевидно рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната.

От Северна Америка затъмнението ще бъде очевидно в първите часове на нощта след изгрева на Луната.

Най-удобно явлението ще може да се наблюдава от Атлантика, Южна Америка, югоизточните елементи на Тихия океан и Антарктика.

От България ще следим единствено началните частични етапи на явлението ”, сподели той.

Физикът уточни и най-забележителните моменти по време на затъмнението. „ Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще стартира в 04:32:06 ч. българско време, само че тогава към момента няма да се вижда основна смяна в нормалният тип на цялостния лунен диск. Просто яркостта в неговият ляв горен край ще стартира леко да спада. ”

„ Началото на затъмнението от сянката на Земята ще бъде в 05:27:54 ч. и то ще бъде към този момент ясно видимо. Пълната фаза ще настъпи в 06:29:05 ч., само че при към този момент настъпил ден за нашите географски дължини. Максимална фаза ще могат да следят от по-западните дължини, в 07:11:31 ч. Краят на цялостната фаза ще бъде в 07:53:58 ч. Краят на затъмнението от сянката ще настъпи в 08:55:10 ч., а на затъмнението от полусянката – в 09:50:53 ч. ”, посочи Маркишки.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди.

Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 3 часа, 27 минути и 16 секунди.

Само цялостната му фаза ще бъде 1 час, 24 минути и 53 секунди.

Маркишки посочи, че при започване на затъмнението Луната ще бъде на височина 13° над югозападния небосвод за наблюдаващ от София и на 10° за наблюдаващ от Варна. Яркостта на източният (левият) завършек на лунния диск ще стартира да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт с плътната земна сянка в 05:28 ч. „ Тогава за наблюдаващ от София Луната ще бъде на височина едвам 5° над хоризонта, заради което е нужно да се избере място за наблюдаване с невисок небосвод в посока югозапад-запад ”, поучава експертът. В момента на залеза на Луната в 06:05 ч. за София близо половината от нейния диск ще бъде към този момент затрупан от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина обаче, затъмнената част на лунния диск няма да се следи добре до залеза на Луната, разясни той.

За Източна България изискванията ще са по-неблагоприятни, тъй като да вземем за пример за Варна Луната ще залезе в 05:44 ч. – единствено 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 05:44 ч.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР