Първото официално посещение в София на македонски премиер от осем

...
Първото официално посещение в София на македонски премиер от осем
Коментари Харесай

Ще се разберат ли България и Македония "на по кафе" за македонските учебници

Първото публично посещаване в София на македонски министър председател от осем години насам беше съпроводено от огромни упования и приключи с гръмкото заричане за ново начало. В София министър-председателят Зоран Заев, който българският му сътрудник Бойко Борисов от години назовава " другар " сподели, че чака дата за начало на договаряния на еврочленство през 2018 година и че разчита на поддръжката на България. Само ден по-рано двамата водачи се снимаха пред паметника на цар Самуил - държател, чието име двете страни освен възприемат, само че и изписват по друг метод.

Говорейки обаче за партньорството за България и за бъдещото съглашение за добросъседство, Заев сподели на конференция във вторник, че на срещата с Борисов са обсъждани " четири сегмента " от контракта, който би трябвало да бъде подписан за празника Илинден. " Трите са изцяло затворени и имам вяра, че за четвъртия ще би трябвало едно пиянство кафе сред двамата министри и тоя контракт да го подпишем при противоположното посещаване на премиера Борисов, както съобщихме за желанието си дружно да отбележим Илинденското въстание. "

Малко по-късно Заев даде да се разбере кой е " отвореният въпрос " сред Скопие и София.

Попитан за терминологията в македонските учебници по история, той изясни, че в Македония има консенсус, че всички нови издания би трябвало да отстранят грешките, създаващи неприятности, които не са във функционалност на задачите, които си слага държавното управление. " Вече са направени избрани претенции, с цел да се задълбочи това съдействие... Има доста дати, които се празнуват, които се означават по избран метод и са значими и за нашата, и за българската история. " Той сподели, че гледа на историческите персони като отлична опция за съдействие сред народите, жителите и страните.

" Демакедонизация на Македония "

Отговорът на поръчките, направени от Заев, не пристигна единствено от опозицията. Към хора от рецензии се причислиха и редица известни медии, свързани със остарялата власт, само че и учени, интелектуалци и консуматори на обществените мрежи.

Доскоро управлявалата ВМРО-ДПМНЕ, чийто водач Никола Груевски беше министър председател девет години и обвиняваше Заев в опит за държавен прелом (а след това и в опит за делене на Македония), във вторник изрази терзанието си от визията на премиера за контракт за добросъседство. Бившият ръководител на Народното събрание Трайко Веляноски настоя Заев да популяризира наличието на документа, който се е съгласил да подпише. " За нас е разбираемо прилежаща България да има своите ползи и точно тях да брани и застъпва. Това, което не можем и няма да приемем, е Зоран Заев самичък да взема решение кои тематики са от интерес. " Повдигайки въпроса на какъв език ще се подпише договорът, Веляноски побърза и да означи: " ВМРО-ДПМНЕ няма нищо срещу непознати високопоставени представители да ни честитят националния празник. За нас няма нищо противоречиво високи посетители да участват, само че би трябвало да се знае, че Илинденското въстание е автохтонно и македонско... На Илинден се крепят основите на македонската страна. Всеки различен опит за показване на информацията е опит за демакедонизация на Македония. "

Някои малките екрани и всеобщи онлайн издания жигосаха Заев. Вестник " Република " намерено го назова " изменник ", тъй като дал на българите " най-големия македонски празник Илинден! "

Впоследствие редица издания като " Курир ", " Поглед " и " Телеграф ", които години наред подкрепяха възгледите на Груевски, разгласиха откъс от авторитетното издание " Фокус ", който преразказва думите на Заев - съгласно " Фокус " той е споделил, че " в македонските учебници ще се промени всичко това, което не е в новия дух на съдействие сред двете страни. " " Курир " дефинира изявата му като " скандална " и като " удар по македонската страна ". " Телеграф ", благосъстоятелност на непосредствен до Груевски предприемач, означи: " Общото честване на Илинден е отдавнашно предпочитание на българите, което предходната власт отхвърляше поради това, че означаваше губене на смисъла на нашата най-важна дата в историята. "

От историци до " жертви на окупатора "

Във вторник и " Курир ", и " Телеграф " посветиха част от публицистичното си наличие на въпроса за българската и македонската история. Дузина изявления са мнения на македонски историци, които слагат под въпрос български тези. Цитирани са статуси във " Facebook " на поданици, които припомнят за страданията на фамилиите си от българския " окупатор " по време на Втората международна война, както и реакции на известни персони след конференцията на Заев.

" Курир " и " Телеграф " отразиха и изявата на шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров. В ефирен диалог той цитира фрагмент от изявление, в което македонският министър председател дефинира българите и македонците като " един и същи народ ". Ако договорът за добросъседство се извършва, той ще значи " преобразяване на Македония в една втора българска страна... Ако бъдат написани както би трябвало, те (децата в Македония) ще учат българска история, " споделя Димитров.

" Курир " по-късно разгласява и изявление с македонски историк, който слага под въпрос потребността България да чества Илинден. Междувременно се означават изяви на Груевски, който организира срещи - в качеството си на водач на дясна партия - с ръководителя на Европейския парламент Доналд Туск, води " делегация " от някогашни министри и дава препоръки на Заев за това по какъв начин да договаря с Брюксел.

Изданието цитира и професора по философия Любомир Цуцуловски, прочут с националистическите си възгледи, който със жлъч написа във " Facebook ": " Заев би трябвало напряко, без каквото и да е колебание, да бъде определен за почетен и пожизнен президент на Република България. "

" Телеграф " даже употребява мотива, с цел да възкреси тематиката за " българското малцинство в Албания " и намеси името на президента Росен Плевнелиев в търсене на " българи сред македонското малцинство " в страната.

Предизвестен отпор

Още когато Заев, преди да образува държавно управление, разгласи готовноста си да одобри краткотрайно име за Македония като вид за приемане на страната в НАТО, македонски анализатори предизвестиха за риск от националистически отпор. Те подчертаха, че опозицията ще употребява всички компромисни позиции на Заев като мотив да ги очерни и да ги назова " предатели ", като сътвори настройки против дейностите им.

Не е наложително националистическите сили, които се съпротивляват против поитиките му, да са свързани с Груевски. Според скорошна обява на списание " Фокус " Москва готви националистическа партия в Скопие, която да блокира дейности на управляващите. Изданието, което се смяташе за без значение от Груевски, до момента в който партията му беше на власт, мъчно може да бъде упрекнато в партийни пристрастности - в последния книжен брой eдно от водещите заглавия е: " Колко министри има ВМРО(-ДПМНЕ) в новото държавно управление на СДСМ? "

На полемика за бъдещето на Македония външният министър Никола Димитров и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи увериха, че управляващите ще работят против поляризацията в обществото и ще търсят разговор с опозицията, с цел да са сигурни, че няма да има спънки по пътя на Македония.

С думите си те на процедура потвърдиха, че едно кафе - и то с български представители - надалеч няма да е задоволително. " Отвореният въпрос " за македонските учебници по история може да се окаже доста костелив орех. Поне що се отнася до националния празник, празнуван в Скопие, нов текст наподобява не би се приел еднопосочно в страната. Запазване на досегашните текстове пък, по дефиницията на София, би означавало, че Македония продължава да " краде история ". Когато сходни обвинявания бяха отправени през 2012 година и беше повто, те способстваха за това Македония да не получи дата за договаряния с Брюксел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР