Първото обвинение на Европейската прокуратура в България е за подкуп

...
Първото обвинение на Европейската прокуратура в България е за подкуп
Коментари Харесай

Първото обвинение на Европейската прокуратура в България е за подкуп в ДФ "Земеделие"


Първото обвиняване на Европейската прокуратура в България е за рушвет против чиновник на Държавна фирма " Земеделие ". Този четвъртък в Специализирания углавен съд в София се е състояло първото съвещание по делото, оповестяват от обвиняването на Европейски Съюз.

Подсъдим е основен специалист от Държавен фонд " Земеделие " с букви Т.Д., който е в ареста от началото на септември 2021 година, се прецизира в известието на Европейската прокуратура.

Обвинението е, че специалистът от ДФЗ е получил рушвет от аграрни производител и притежател на компания с букви И.Г.

Въпросният аграрни производител е кандидатствал за финансиране по Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз 2014-2020 година, която в нашата страна се ръководи от ДФЗ.

Съгласно процедурите на фонда, И.Г. е имал право да кандидатства и да получава дотации. Земеделският производител е трябвало да ги получи през декември 2020 година, само че това не се е случило, се разяснява в известието.

През февруари 2021 година И.Г. почнал да търси помощ за приемането на средствата от Европейски Съюз и негов другар го свързал с обвинения. И.Г. и обвиненият се срещнали и обвиненият изискал 5000 лв. рушвет, с цел да повлияе на сътрудниците си да разрешат заплащанията.

Обвинението добавя, че И.Г. платил подкупа и получил общо съвсем 600 000 лв. по Програмата за развиване на селските региони посредством ДФЗ. Земеделският производител платил рушвет от още 5000 лв., с цел да не се правят по-нататъшни инспекции по неговия случай, или, в случай че бъдат осъществени, да приключат позитивно за него.

Подкупът е закононарушение в България и се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до 5000 лв.. Присъдата по делото се чака в идващите месеци, написа в известието на Европейската прокуратура.
Използвани са материали от Българска телеграфна агенция
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР