Първото журналистическо сдружение в България е Дружеството на столичните журналисти

...
Първото журналистическо сдружение в България е Дружеството на столичните журналисти
Коментари Харесай

В София е учреден Съюз на българските журналисти

Първото журналистическо съдружие в България е Дружеството на столичните публицисти (1905). Сред неговите ръководители са Йосиф Хербст (първи председател), проф. Никола Милев, Христо Силянов, Петко Пенчев, Димо Казасов и други Дейността на Дружеството е ориентирана основно към професионалните въпроси и отбрана на моралните и материални ползи на журналистическата гилдия в София – първата стъпка е направена още на 23 февруари 1908 година, когато са учредени три фонда: „ Пенсионен “, „ Подпомагане “ и „ Журналистически дом “.

На 18 септември 1920 година е открит и основаният от Дружеството Журналистически клуб. Организацията издава „ Вестник на вестниците “.
 Родена е Веселина Цанкова, българска писателка Родена е Веселина Цанкова, българска писателка
Веселина Цанкова е родена на 19 октомври 1931 година В интервала 1955 – 1972 година работи като касиер и счетоводител в Радио Варна. Съосно...

През месец май 1924 година се основава още едно журналистическо съдружие – Съюзът на провинциалните професионални публицисти в България. Негов пръв ръководител е Стоян Никифоров. Целта на този съюз е да провежда публицистите от провинцията и да усъвършенства качеството на провинциалния щемпел. Дейността му е най-вече взаимоспомагателна и просветна. Съюзът издава в продължение на две години първото в страната журналистическо списание „ Български публицист “ (под редакцията на Лука Говедаров), провежда изложения и беседи за печата. Заедно с Дружеството на столичните публицисти провежда честване на Деня на печата.

Дружеството на столичните публицисти и Съюзът на провинциалните професионални публицисти в България не престават да съществуват като независими организации до 24 декември 1944 година. Състоялите се на тази дата общи събрания на двете организации вземат решение да се обединят в Съюз на публицистите в България. На извършеното взаимно съвещание на двете организации са утвърдени признатите от тях заявления за обединяването и е одобрен правилник на новата журналистическа организация. За ръководител на Управителния съвет е определен Петко Пенчев, а за почетен ръководител – Тодор Павлов.

На 26 май 1948 година Съюзът на публицистите, Съюзът на периодическия щемпел и Дружеството на публицистите се сплотяват в единна социална, културно-просветна и професионална организация на служащите от печата, построена върху правилата на взаимното ценене на равни права за всички нейни членове и обезпечаване на техните професионални ползи – основава се обединен Съюз на публицистите в България. За негов ръководител е определен Енчо Стайков.

В края на 1950 година Съюзът на публицистите прекратява своето независимо битие и се влива в обединявания Профсъюз на служащите от просветата, печата и политико-обществените институции. На мястото на Съюза на публицистите в България се основава Централен дом на публицистите, който продължава своята активност до месец юни 1955 година.
 Родена е Грета Гарбо Родена е Грета Гарбо
Родена е на 18 септември 1905 година в Стокхолм в работническо семейство. От ранна възраст стартира да играе в театъра, а по-късно и в...

На 12 юни 1955 година още веднъж е основан съюз на публицистите под наименованието Съюз на българските публицисти, който е последовател на Съюза на публицистите в България. Учредителното заседание приема устава на Съюза и избира Управителен съвет отпред с проф. Владимир Топенчаров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР