Първото европейско законодателство за емисии от камиони и тирове беше

...
Първото европейско законодателство за емисии от камиони и тирове беше
Коментари Харесай

ЕС се доближи до първото си законодателство за намаляване на емисиите от камиони

Първото европейско законодателство за излъчвания от камиони и тирове беше признато от Европейския парламент, като задачата е да се спре увеличението на излъчванията от пътния превоз, съобщи пресслужбата на институцията.

Новото законодателство, импровизирано контрактувано сред евродепутатите и румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз (държавите членки) през февруари, беше признато с 474 гласа " за ", против 47 гласа " срещу " и 11 гласа " въздържал се ".

То изисква излъчванията на въглероден диоксид от тежкотоварни коли като камиони и тирове да бъдат понижени с 30% до 2030 г, с междинна цел за понижаване от 15% до 2025 година

Също по този начин, до 2025 година производителите ще би трябвало да подсигуряват, че най-малко 2% от пазарния дял от продажбите на нови транспортни средства идват от транспортни средства с нулеви и ниски излъчвания. Целта е да се противодейства на непрекъснато възходящите излъчвания от пътния превоз, от които към една четвърт се дължат на тежкотоварните транспортни средства.

Европейската комисия ще би трябвало през 2022 година да предложи нови цели за интервала след 2030 година, в сходство с Парижкото съглашение за климата.

Съветът би трябвало публично да утвърди текста преди той да влезе в действие.

Тежкотоварните коли са виновни за 27% от излъчванията на въглероден диоксид от пътния превоз и съвсем 5% от излъчванията на парникови газове (по данни от 2016 г.). От 1990 година насам, излъчванията на тежкотоварни коли са се нараснали с 25% - основно поради нарастването на автомобилния товарен транспорт. Очаква се те да продължат да се усилват, в случай че не се одобряват и приложат нови политики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР