Първото държавно школо в Асеновград, известно сред местните като Караалановото

...
Първото държавно школо в Асеновград, известно сред местните като Караалановото
Коментари Харесай

Първото училище в Асеновград се руши, с петиция граждани искат реставрация

Първото държавно школо в Асеновград, известно измежду локалните като Караалановото учебно заведение, продължава да потъва в давност и съсипия. Сградата му се саморазрушава все по-активно.
Стъкла на прозорците от дълго време липсват, мазилката на фасадата последователно се срутва, а покривната структура надали ще издържи идващ дъжд. Опасността от възможна загуба на един от последните останали монументи на културата от локално значение в Асеновград предизвика асеновградчани да предизвикват онлайн петиция.
Чрез нея те се обръщат към управлението на града с молба за незабавна реституция и запазване на Караалановото учебно заведение. Петицията започва в границите на вчерашния ден, а положените досега подписи са към този момент към 100.
„ Светилниците от недалечното ни минало са безпощадни разобличители на нашето безхаберие и незаинтересованост, дано ги съхраним, с цел да има какво да държи съвестта ни будна и духа ни горделив. “, е изразила мнението си една от подписалите се дами.
Подписката е подкрепена от поданици освен на Асеновград, а и на Казанлък, Пловдив, Смолян, София, че даже и от асеновградчани, сега живеещи отвън България. Собствеността на паметника на културата от локално значение се разпределя сред Община Асеновград и частно лице.
“Години наред не са предприемани безусловно никакви ограничения за укрепването на покрива на постройката и тя се разрушава пред очите на всички.”, показват основателите на петицията.
И припомнят, че в Инвестиционната стратегия за 2017 година на Асеновград за ремонт на постройката бяха заложени 50 000 лв.. С течение на времето ремонтни действия не бяха осъществени, а положението на държавното трикласно мъжко учебно заведение в тогавашна Станимака непрестанно се утежнява.
След информация излиза наяве, че постройката е застрахована, само че застраховката не поема вреди, породени от неналичието на поддръжка на парцела, а единствено – в резултат на случили се бедствия и стихии. Подписалите се в онлайн подписката желаят не просто козметичен ремонт или замяна на покривната структура. Те упорстват за осъществяване на изцяло поправяне на постройката, реституция и социализация.
“Г-н Караиванов, с тези подписи тук Ви демонстрираме, че всички ние милеем за града и неговото минало и настояваме, като градоначалник и човек, застанал отпред на Асеновград, заречен да направи този град по-красив, с памет за предишното и визия за бъдещето, да предприемете нужните ограничения! … Спасете Караалановото учебно заведение!”, обръщат се в умозаключение към градоначалника Емил Караиванов подкрепилите петицията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР