Първо междуправителствено заседание на България и Северна Македония в София.

...
Първо междуправителствено заседание на България и Северна Македония в София.
Коментари Харесай

България и РСМ проведоха първото си съвместно правителствено заседание

Първо междуправителствено съвещание на България и Северна Македония в София. Резултатите: бяха подписани 3 меморандума в секторите на земеделието, дребните и междинни предприятия и за развиването на железопътната връзка София - Скопие.

Няма да има промени в състава на смесената историческа комисия от българска страна, увери министър-председателят Кирил Петков. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък съобщи, че за гарантиране правата на българите в конституцията на Северна Македония е належащо време.

За две седмици - две срещи сред двамата министър председатели и регистрирани резултати при започване на първото междуправителствено съвещание:

" Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, само че това, което реализираме към този момент единствено за втора седмица взаимна работа - аз съм доста окуражен. И несъмнено, да следим деликатно и общите тематики, в това число историята, човешките права, нещата, които са значими за евроинтеграцията. Вярвам, че този разговор ще измести шовинизъм, език на ненавист, дискриминационно държание и ще покажем, че когато от двете страни има добросъседство, това е единствено функционалност на усилена работа с ясни цели ", съобщи министър председателят Петков.

Това би трябвало да докара да покажем на Европа, че на балканите можем да се сработим и да бъдем образец на сполучлива работа, отговори Димитър Ковачевски.

А след няколко часа работа на двете държавни управления министър председателят Кирил Петков уточни, че тава е образец за нов метод с нова сила и действителни резултати. Министрите от двете страни си сложили по 10 задания с къси периоди за осъществяване. Кадрови промени в историческата комисия от българска страна не предстоят.

" Историческата комисия - ние двамата с Димитър отбелязахме - има друго равнище на възторг за рабата и установяване на нов режим на работа. Историческата група набеляза, че ще има в идващите 4 месеца най-малко три срещи и доста интензивна работа сред срещите. Професорите от двете страни демонстрираха, че са подготвени на този нов лъх на спомагателна сила да се трансформира в градивен звук и градивни диалози, тъй че в този миг ние няма да вършим кадрови промени ", сподели Кирил Петков.

Това, че работните групи са водени от министри, демонстрира политическа воля, уточни министър председателят на РСМ. Димитър Ковачевски съобщи, че процесът по гарантиране правата на българите в Северна Македония изисква значително време.

В особено изявление на Николай Кръстев за предаването " Светът и ние " македонският министър на превоза разгласи, че в средата на идната година ще бъде построен напълно първокачествен път от Скопие до град Ранковци, наоколо до границата с България. Страната ще вложи съществени средства и за довършването на ЖП линията до българската граница.

" Дори кулоар номер 8 е излязъл от европейските коридори, а действително след днешната полемика както виждате, меморандума за ж. линията през днешния ден го връщаме на картата ", съобщи Кирил Петков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР