Първо идват листата, след това ледът и снегът. През следващите месеци

...
Първо идват листата, след това ледът и
снегът. През следващите месеци
Коментари Харесай

Германия и зимните гуми

Първо идват листата, по-късно ледът и снегът. През идващите месеци пътните условия в Германия още веднъж ще бъдат особено предизвикателни за водачите и автомобилите. Зимните или целогодишните гуми обезпечават по-голяма безопасност през това време.

Както и през миналата година, технологичната компания Continental, дружно с института за пазарни изследвания forsa, тръгнаха да търсят това типично германско „ смяна на държанието “ още в края на август. Като част от представително онлайн изследване бяха разпитани 1010 немски водачи на възраст над 18 години. 74 % от участниците са използвали летни или зимни гуми през годината, до момента в който останалите 26 % са използвали всесезонни гуми.

За потребителите на сезонни гуми, според проучването, времето за промяна е неизбежно и съгласно главното правило "От О до О " - от октомври до Великден. Две трети от тези притежатели на превозни средства възнамеряват да сменят гумите си през настоящия месец. Забележимо е, че това се трансформира към по-късна дата с увеличаване на възрастта на анкетираните. Докато болшинството от 18 до 29-годишните (81 процента) преобуват своите транспортни средства през октомври, а тази цифра е единствено 63 % сред шофьорите на възраст 60 и повече години.

Времето за промяна на гумите е добра възможност да ревизирате положението им и, в случай че е належащо, да помислите за закупуване на нови. Решаващ фактор при това решение е оставащата дълбочина на протектора. Но съгласно изследването на forsa, много малко притежатели на автомобили знаят какъв брой бездънен би трябвало да бъде профилът на зимните гуми според законовите условия. Само 16 процента от разпитаните са съумели да кажат правилната дълбочина от 1,6 милиметра. Тези познания изключително липсват сред начинаещите водачи. Само дванадесет процента от интервюираните 18 до 29-годишни хора знаят законовата минимална дълбочина на протектора за зимните гуми, която се отнася и за летните гуми.

От Continental споделят - "Гумите са единствената връзка сред превозното средство и земята. Ако жлебовете на протектора са прекомерно плитки, превозното средство губи сцепление на земята при условията на мокра или снежна завивка и управлението на автомобила става по-трудно. Спирачният път става по-дълъг - особено на мокри или нормално зимни пътища. За да се подсигурява безопасността при шофиране, е значимо постоянно да се измерва дълбочината на протектора и налягането на въздуха. "

Ако има потребност от покупка на нови гуми поради незадоволителна дълбочина на протектора, притежателите на превозни средства би трябвало да решат какъв модел гума ще купуват. Според проучването различни критерии играят роля при покупката. 90 % от анкетираните автомобилисти обръщат внимание на съотношението цена-производителност, 76 процента на дълголетието на гумата и 59 процента на препоръките от специализирани дилъри.

Един на двама (51 процента) обмислят на кой производител да се спрат и обръщат внимание на тестванията в специализираните издания, преди да решат окончателно покупката на нови гуми. Интересно е, че когато вършат подобна покупка, дамите обръщат доста повече внимание от мъжете на личните взаимодействия, като да вземем за пример препоръки в специализирани магазини (67 %) или препоръки от другари (37 %). Мъжете, от друга страна, от ден на ден се доверяват на резултатите от проби в специализираните издания (59 %).
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР