Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години

...
Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години
Коментари Харесай

„Пловдивци“ - първият от 30 г. язовир за питейна вода, вече е с акт 16

Първият язовир за питейни води, построен през последните 30 години – „ Пловдивци “, към този момент е подготвен и има издадено позволение за прилагане . Съоръжението ще обезпечи в обилие чиста питейна вода за над 40 хиляди души в Рудозем и района. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на изнесено съвещание на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.
Припомняме, че осъществяването на язовира бе контрактувано за 47,4 млн. лева Финалната му стойност обаче е 31 млн. лева, тъй като се заплаща за действително осъществена работа.
Обектът е финансиран със заем от Световната банка. Изпълнителят е консорциум с водещ сътрудник съветската компания ОАО „ ЗАрубежводстрой “, българската „ ГБС-Инфраструктурно строителство “ (дъщерна компания на „ Главболгарстрой “ АД – б.а.) и испанската „ Арема “ АД.
Това е язовир с задоволителен размер да зарежда най-малко две общини, а с вероятност и за повече общини от Смолянска област.

Още предходната година, когато тогавашният зам.-министър Малина Крумова отиде да види в какво положение е язовира, съобщи, че той е извънредно значим, с цел да се обезпечи както задоволително вода за хората и техните битови потребности, по този начин също за икономическото развиване на региона.
Амортизираният тръбопровод обаче, чиято задача е да достави питейната вода до хората, го прави не изключително нужен , до момента в който не се доизгради и обнови мрежата до съответните обитаеми места в общините Рудозем и Мадан.
Наличните тръби са амортизирани и остарели, водовземните уреди са компрпометирани. Не са построени водопроводни отклонения за резервоарите в непосредствена непосредственост до трасето на довеждащия тръбопровод. Загубите на питейна вода са над 60%.
По настоящи данни нужните за реорганизация на водопровода средства към 18 млн. лв. .
В началото на април регионалният шеф на Смолян разгласи поръчка за планиране на 35 км тръбопровод от бент. „ Пловдивци “ към обитаемоте места в близост.
Прогнозната стойност на създаването е 434 470 лв. без Данък добавена стойност. Петима участника са подали предложения да изпълнят заданието – „ Фрибул “ ООД (Варна), „ Свеко Енергопроект “ АД (София), „ Екоинженеринг “ ЕООД (Кърджали), ДЗЗД „ Аква Инженеринг “ – София, и ДЗЗД „ Строй Груп “ – София.
Предстои да се проектира реорганизация на външен довеждащ тръбопровод, захранен от намерено водохващане от р. „ Искрец ” и от извор “Голямата Река ”, който ще бъде захранен само от язовир „ Пловдивци “ след пречиствателната станция за питейни води. Ще се проектират също и водопроводни отклонения до най-близките резервоари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР