Първият вицепрезидент на Куба Мигел Диас-Канел днес беше избран от

...
Първият вицепрезидент на Куба Мигел Диас-Канел днес беше избран от
Коментари Харесай

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

Първият вицепрезидент на Куба Мигел Диас-Канел през днешния ден беше определен от Народното събрание за правоприемник на 86-годишния Раул Кастро. Така той стана първият водач след комунистическата гражданска война в Куба от 1959 година, роден след нея, заяви Агенция Франс Прес.

С 603 от 604 вероятни гласове Националното заседание го избра за президент с 5-годишен мандат, след което 57-годишният Диас-Канел постави клетва.

В речта си той сподели, че Раул Кастро остава водач на революцията, която той ще продължи и че външната политика на Куба няма да се промени.

Диас-Канел е дълготраен апаратчик на Комунистическата партия и не се чака да упорства за огромна политическа смяна, съобщи Ройтерс.

Инженер по електроника по обучение, Диас-Канел постоянно наподобява повече в крайник с времето от по-възрастните си носещи униформи прародители - Раул и брат му Фидел, които управляваха карибския остров през последните шест десетилетия.

Като млад недодялан партиен началник Диас-Канел отхвърлил партийната принципност, като подкрепил културен център, обвързван с ЛГБТ придвижването, слушал рок музика и носел дълга коса.

На национално ниво Диас-Канел приканва за по-критично отразяване на събитията от държавните медии и по-широк достъп до интернет в едно от най-слабо обвързваните с световната мрежа общества. Той постоянно идва на събрания с таблет.

Според анализатори Диас-Канел се оказал консенсусен претендент, определен от Кастро, който е спечелил доверие, проправяйки си път в йерархията в продължение на три десетилетия и придържайки се към партийната линия по основни политически и стопански въпроси.

Hеговото поле за маневриране ще бъде лимитирано, защото Комунистическата партия остава водеща политическа мощ и ще бъде ръководена от Раул Кастро до 2021 година На страната на Кастро в партийната върхушка ще бъде неговият революционен сподвижник от остарялата армия - 87-годишният Хосе Рамон Мачадо Вентура.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР