„Първият важен въпрос е – къде сме ние. Ако се

...
„Първият важен въпрос е – къде сме ние. Ако се
Коментари Харесай

Радев обвини политиците за бедността в страната


„ Първият значим въпрос е – къде сме ние. Ако се съпоставим с България преди 20-30 година, ще откроим редица триумфи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна стопанска система, бе осъществена приватизация, България бе призната в Европейски Съюз и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се огромни по размер европейски средства, привлякоха се непознати вложения, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и така нататък, сподели президентът.

Според него обаче България е най-бедната страна в Европейски Съюз с милиони хора, живеещи в беднотия, с пенсионери, които всеобщо мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за страна членка на Европейски Съюз, с ширеща се битова престъпност и корупция.

По думите на президента сега България наподобява на строителна площадка, където нещо строим, само че не знаем тъкмо какво, тъй като е мрачно.

„ В момента сме очевидци на една липса на дарба и задоволително воля на страната да отбрани публичния интерес. На този декор какви цели си слагаме и къде желаеме да отидем? Може да речем крайната цел да ни бъде да станем богати, само че доста значими са и механизмите, по които да я реализираме. Аз не съм икономист и въобще не дръзвам да давам препоръки или предписания по какъв начин да реализираме задачите си, по какъв начин да разгърнем механизма, само че си мисля, че думите на един популярен публицист, мъдрец и хуманист ще бъдат изключително настоящи за строителите на модерна и бъдеща България: „ Licht, mehr licht “, сподели още той и уточни, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „ Светлина, повече светлина “.

Можем доста да разсъждаваме за аргументите да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички направления – да речем във варварския метод на приватизация в нашето селско стопанство, в каузи на сивата стопанска система, която спъва лоялната конкуренция, може би в потреблението на държавния бюджет като инструмент за потушаване на обществени недоволства и митинги, може би в несъстоялата се деинституционализация на общините, в неналичието на доверие в правосъдната система и можем да продължаваме по този начин доста “, сподели още президентът

Радев и уточни, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда.

Радев разкритикува и Народното събрание за доста чести и от време на време и безредни промени в законодателството. По думите му това води до неустойчивост на българския юридически ред и съчетано с неприятна степен на използване, всичко това работи отрицателно на българската стопанска система.

Все по-често сред две четения се оферират основни промени и по този метод се заобикаля от публичния спор, разискване и оценката за влияние. Смятам, че частта с публичното разискване би трябвало да бъде изнесена на първо място. Също по този начин сме очевидци по какъв начин значими законопроекти, които са в действителност част от управническата стратегия на Правителството, се внасят от народни представители – подобен метод оставя подозрение за бягство от отговорност “, сподели още президентът. /Dir.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР