Първият товарен кораб, нает от ООН, за да транспортира украинско

...
Първият товарен кораб, нает от ООН, за да транспортира украинско
Коментари Харесай

Първият кораб на ООН със зърнени храни за Африка отпътува от Украйна

Първият товарен транспортен съд, нает от Организация на обединените нации, с цел да транспортира украинско зърно с филантропична цел, е напуснал през днешния ден пристанище Пивдени, Южна Украйна на път за Африка. Това разгласи през днешния ден украинското министерство на инфраструктурата, представено от Франс прес.

" Корабът " Брейв къмандър " (Brave Commander) със зърно за Африка е отплавал от Пивдени на път за Джибути, откъдето продоволствието ще бъде доставено на потребителите в Етиопия ", разгласи министерството в Телеграм. Според данните на ведомството на борда на този транспортен съд, нает от Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации, са натоварени 23 000 тона пшеница.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, който бе на пристанището в Пивдени в неделя, съобщи, че се надява " два или три " спомагателни кораба, наети от Организация на обединените нации, да могат да потеглят в най-скоро време.

Това е първият товар с хранителна помощ, който напуща Украйна, откакто през юли бяха подписани съглашения за експорт на украински зърнени артикули сред Киев и Москва с посредничеството на Турция и под егидата на Организация на обединените нации. Тя бяха блокирани поради войната сред двете страни.

Първият търговски транспортен съд е потеглил на 1 август и до момента общо над 15 кораба са напуснали Украйна откогато влезе в действие съглашението, съгласно докладите на украинските управляващи, само че нито един товарен транспортен съд с филантропична помощ на Организация на обединените нации към момента не бе отплавал.

Украйна и Русия са едни от най-големите експортьори на зърнени артикули в света, чиито цени скочиха от началото на войната.

Според Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации рекорден брой от 345 милиона души в 82 страни са изправени сега пред остра хранителна неустановеност, а до 50 милиона души в 45 страни рискуват да гладуват без филантропична помощ.

Междувременно турското министерство на защитата заяви в Туитър, представено от ТАСС, че пет плавателни съда със селскостопанска продукция са отплавали през днешния ден от Украйна.

По данни на Съвместния координационен център в Истанбул с изключение на " Брейв къмандър " от Украйна са отплавали " Пропус " (Propus), пренасящ 9100 тона пшеница за румънското пристанище Констанца, " Оспри Ес " (Osprey S) с 11 500 тона царевица за Искендерун в Турция, " Рамус " (Ramus) с 6100 тона за друго турско пристанище - Карасу и " Бонита " (Bonita) с 60 000 тона царевица за пристанище Инчхон в Южна Корея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР