Първият тестов полет ще бъде в началото на 2023 г.Изслушаха

...
Първият тестов полет ще бъде в началото на 2023 г.Изслушаха
Коментари Харесай

Започна сглобяването на първия F-16 за България

Първият тестов полет ще бъде при започване на 2023 година
Изслушаха в US Сената бъдещия дипломат на Съединени американски щати у нас

Кенет Мъртън ще се бори със зловредното въздействие на Русия

Американската компания “Локхийд Мартин ” към този момент сглобява в завода си в Грийнвил, Южна Каролина, първия изтребител F-16 Block 70, който ще бъде възложен на България според първия контракт за придобиването на 8 машини, подписан през 2019 година Това заяви “Локхийд Мартин ” в изказване за медиите.

“Флотилията от изтребители F-16 ще предложи на България най-хубавата композиция от съвременни качества от XXI век с оперативни качества и разноски за виталния цикъл на налична цена, както и благоприятни условия за стратегическо партньорство ”, показват от компанията.

Според “Локхийд Мартин ” България ще получи потвърдена най-съвременна система, което ще обезпечи десетилетия на съгласуемост с НАТО. От компанията напомнят, че това е най-модерният модел F-16, създаван в миналото.

От “Локхийд Мартин ” показват още, че първият тестов полет на изтребител F-16 ще бъде при започване на 2023 година Срокът за доставката бе преместен поради пандемията и машините се чакат през 2025 година.

България купи 8 изтребителя F-16 Block 70 за 2,2 милиарда лв., които бяха платени предплатено, защото страната ни нямаше изискваната от Съединени американски щати кредитна история.

Предстои България да купи още 8 машини, като планът бе подсилен от Народното събрание предишния месец. Очаква се новата договорка да е за към 1,3 милиарда $, само че пакетът е доста по-голям и включва изискваното въоръжение и за двата транша машини.



Ще бъда неотклонен бранител на усилването на върховенството на закона, съобщи на чуването в US Сената Кенет Мъртън, който е номиниран за нов дипломат на Съединени американски щати в България.

Темата със договорката за F-16 бе наранена и на чуването в понеделник в US Сената на номинирания за нов дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мъртън. “Одобряването на покупката на втория транш изтребители F-16 е забележителна стъпка към реализиране на уговорките към НАТО за разноски за защита ”, съобщи Мъртън пред сенаторите, които следва да го одобрят за поста в София.

“България е стратегически сътрудник и съдружник на Съединени американски щати. След присъединението си към НАТО през 2004 година България поредно показва своя ангажимент към алианса. Допринесе със сили и продължителни жертви в Ирак и Афганистан ”, подсети Мъртън пред Сената.

“Непровокираната и неоправдана война на Русия против Украйна прави нашата все по-близка съгласуваност още по-належаща, изключително поради позицията на страната на Източния фланг на Европа. България е хазаин на многонационална бойна група на НАТО, която включва американски войски. В нея са регистрирани краткотрайно над 145 000 бежанци от Украйна, страната изцяло поддържа глобите против Русия, а през ноември българският парламент гласоподава с огромно болшинство в поддръжка на военна помощ за Украйна ”, сподели още висшият посланик.

“Ако бъда одобрен, ще продължа да усилвам ангажираността на нашата задача по въпросите на сигурността и поддръжка на напъните на България за битка със зловредното въздействие на Русия ”, съобщи номинираният за дипломат на Съединени американски щати в София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР