Първият тъмнокож футболист в историята на Челси – Пол Кановил

...
Първият тъмнокож футболист в историята на Челси – Пол Кановил
Коментари Харесай

Първият тъмнокож в Челси: Расизмът в Англия става по-зле

Първият тъмнокож футболист в историята на Челси – Пол Кановил съобщи много уверено, че расизмът в Англия и въобще в света на футбола става все по-лош.

През този сезон към този момент имаше няколко доста съществени прояви на дискриминационно повадение в Англия по адрес играчи като Пол Погба, Маркъс Рашфорд и Тами Ейбрахам, които бяха обиждани грубо в обществените мрежи. В същото време англичаните показаха особени терзания по отношение на утрешното си посещение на България в София, като се чуха и отзиви, че националният отбор на страната е подготвен да напусне терена, в случай че родните почитатели наскърбяват британските играчи на расистка основа. Това докара до протестно писмо от президента на БФС Борислав Михайлов, който разкритикува остро предразсъдъците по адрес на българската аудитория.

За Кановил всички случаи на сходно държание напоследък потвърждават, че расизмът напълно не е намалял от 80-те години на предишния век насам. Именно през 1981-а бившето крило парафира със „ сините” от Лондон, които и тогава, и в този момент са известни с расистките прояви на своите почитатели. „ Има липса на поддръжка за тъмнокожите играчи. Големите играчи – Висшата лига, УЕФА, ФА – те би трябвало да вършат повече”, съобщи Кановил.

„ Нещата последователно се натрупват, а те нямат концепция по отношение на обстановката и по какъв начин да спрат това събитие. Не приказваме единствено за интернационален проект, случва се по всички терени във Висшата лига. Всеки клуб би трябвало да позволи този проблем.”

Кановил остава в Челси до 1986 година, а през това време напълно не са един и два случаите, в които той е заставен да търпи обидни намеци от последователите на „ сините”. „ От това в действителност боли. Мисля си: ето, минаха 30 години от това, през което аз прекосих, а виждам, че нещата стават все по-лоши. От терен на терен постоянно се чува едно и също. Нещо би трябвало да се предприеме”, добави Кановил.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР