Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен

...
Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен
Коментари Харесай

Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е включен


Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ още веднъж е бил включен към електропреносната мрежа на страната, заяви регионалният шеф Сергий Хамалий, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8333
Атомната централа беше изключена през вчерашния ден поради съветските удари против енергийната инфраструктура на Украйна. 

Междувременно съветската държавна компания " Росатом " съобщи, че поддържа концепцията на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за основаването на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ, само че единствено при условия, сложени от Русия. 

" Вярваме в нея, тя ни е нужна “, сподели шефът на " Росатом “ Алексей Лихачов във връзка препоръчаната зона за сигурност. " Параметрите са ясни и имаше и диалог с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси по този въпрос “ добави Лихачов. 

Той показа предложенията си за това по какъв начин ще действа въпросната зона, като посочи, че не би трябвало да се позволява Украйна да прави обстрел, нито да се пробва да си възвърне контрола върху нея. 

" В подмяна несъмнено, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а единствено средства за физическа отбрана и за наблюдаване на оборудването “, добави Лихачов. По думите му всички електропроводи към Запорожката АЕЦ са били развалени и изключването на реактора би осигурило единствено " относителна сигурност “. 

Според дипломатически източници на ДПА предлагането на Гроси гласи, че никоя от враждуващите страни не би трябвало да открива огън против централата и че там не би трябвало да бъдат разполагани каквито и да е оръжия, които биха могли да послужат за офанзива против нея.

Демилитаризацията на зоната към Запорожката АЕЦ се обрисува като сложна задача и по тази причина въпросното предложение не попада в проекта на Гроси. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР