Първият основен акцент в рамките на второто издание на форума

Първият основен акцент в рамките на второто издание на форума ...

Технологии, основани на клетъчна и генна терапия, премахват болести.


Първият основен акцент в рамките на второто издание на форума "Ателие по биотехнологии 2.0" са авангардните технологии за лечение. Този тип терапии засягат комплексни лечения главно на принципа на клетъчната и генната терапия. Подходът включва автоложна трансплантация на тъкани, кръвна или очна, процесиране в контролирани условия с активни вещества и връщане обратно в организма. Така за първи път от 30 г. медицината не просто овладява симптоми в болестта или повлиява прогреса ѝ, а я премахва, заяви д-р Борислав Борисов, управляващ партньор на "Прескрипция" (Prescriptia), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Европа има одобрени 18 такива технологии. Касае се за тежки вродени заболявания, при които обикновено децата нямат шанс. Сега вече те се лекуват ефективно и се премахва причинителят на болестта".

Като втори акцент от форума гостът определи изкуствения интелект в областта на биотехнологиите и фармацията. Вярваме, че България има кадри и ресурс, за да бъдем достоен участник в този процес, обясни Борислав Борисов.

Третият акцент е проектът "MEGA" (The Million European Genomes Alliance), посочи още управляващият партньор на "Прескрипция".

"Налице са интересни примери сред стартъпите в сферата на биотехнологиите у нас. През миналата година имаше компании, които предлагат софтуерни решения, обработка на масиви от данни и процеси на трансфер на генетичен материал, като тази година се очакват и други".

Д-р Борисов смята, че екосистемата на биотехнологиите в България все още не е добре развита, като поради тази причина има и нисък процент на усвояемост на средства от фондове за финансиране на такъв тип продукти. "Липсва дългосрочна визия. Дейността е подложена на хиперрегулация, от една страна, а от друга - този тип технологии изискват години за развитието си. За търпение и време пък е необходим ресурс", подчерта още той. 

Вижте още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
По публикацията работи: Екип на Bloomberg

Източник: dnes.bg