Първият мандат изглежда със сериозни възможности. Вторият – с все

...
Първият мандат изглежда със сериозни възможности. Вторият – с все
Коментари Харесай

„Маркет Линкс“ ексклузивно: Растат шансовете ГЕРБ да направи кабинет с първия мандат

Първият мандат наподобява със съществени благоприятни условия. Вторият – с все по-малко. Третият – при не изключвана от мен тежка политическа срама в нашето всекидневие, може да бъде сбъднат по някакъв метод. Това разяснява пред БНР Добромир Живков – шеф на социологическа организация „ Маркет Линкс “.

Във връзка със свадите и опълчването на партиите към измененията в Изборния кодекс той добави: „ В последните дни ми изплува в съзнанието непрестанно великият Алеко Константинов с „ Бай Ганьо прави избори “. Наблюдавайки пристрастеностите, които непрестанно бликат от политическата ни среда, в действителност мисля, че сме много по-близо до това да се върнем едни повече от 100 години обратно “.
Определено има политически ползи, сподели Живков. Трите партии, които поддържат връщането на хартиената бюлетина, разчитат на това, че по този начин ще усилят резултата си, въпросът е по какъв начин това ще стане, разяснява той.

Според анализите профилът на гласоподавателите през последните 4 вота не се е трансформирал:

„ Няма отлив на по-възрастни хора, няма отлив на хора от дребните обитаеми места от въвеждането на машините. Една от главните тези – че основна част от българските жители са затруднени във вота си с машините – за мен стои несъвършен “.

Според социолога всичко това е част от подготовката за идните локални избори:

„ Знае се, че на локалните избори опциите за въздействие и то не толкоз посредством политически принадлежности, а посредством други, бих ги нарекъл даже сенчести, са много по-сериозни “.

Определено има доближаване сред партиите, подкрепящи измененията в Изборния кодекс, сподели Добромир Живков, като засяга партиите ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Според него решаващо ще бъде държанието на Българска социалистическа партия за първия мандат. „ Макар че има чисто математическа опция той да бъде сбъднат даже с понижаване на кворума в залата “, добави той пред .

„ Тежкото опълчване, острата изразителност в пленарна зала и в комисия сред тези 3 партии и останалите, изключително „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, несъмнено понижава шанса за сполучливи диалози за поддръжка от страна на Българска социалистическа партия за втория мандат “, разяснява Живков и добави мнението си:

Перспективата е избори през ранната пролет, сподели социологът и добави, че при локалните избори ще бъде ключът от политическото развиване в идващите години:

„ Няма друга формула понастоящем освен това тежко политическо опълчване. Ние сега сме в обстановка на доста сериозна промяна, социална и политическа. Това, което се случва понастоящем с невъзможността да бъде образувана изпълнителна власт, е директен резултат от тази промяна – промяна на модела на ръководство. Няма друга опция, с изключение на програмен кабинет с небосвод до локалните избори, където ще се получи отговорът на това до каква степен ГЕРБ ще успее да задържи преобладаващата си роля в доста необятен мащаб “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР