Първият извънстоличен турнир Пукльовците ще се проведе на 29 януари

...
Първият извънстоличен турнир Пукльовците ще се проведе на 29 януари
Коментари Харесай

Турнир по дигитални образоветелни игри ще се проведе в Стара Загора

Първият извънстоличен шампионат Пукльовците ще се организира на 29 януари в Стара Загора. Такъв шампионат за първи път се организира в София, където работят и живеят основателите на едноименните цифрови просветителни игри Ставрос Ставру и Ива Груева. Турнирът е безвъзмезден и в него могат да вземат участие възпитаници от 4-ти клас в тимове от 6 деца, а всяко учебно заведение може да взе участие с до 2 тима. Целта на конкуренцията е да премерят силите си по екипна работа, до момента в който упражняват наученото в часовете по математика. За шампионата към този момент са се записали 12 тима от 7 старозагорски учебни заведения. 

Стара Загора е разумна локация за шампионат отвън столицата, тъй като е градът, в който Ива Груева е родена и израснала. Дигиталните игри са добър асистент за учителите да развиват умения за работа в екип у своите възпитаници, а децата се учат на угриженост към другите и към света. Ива измисля и рисува героите и света, в който живеят, а Ставрос Ставру е разработчик на софтуера на игрите. 
Играе се в тимове на таблети, а с цел да напредват в играта учениците би трябвало да вземат решение задания, да което би трябвало да поддържат връзка между тях и да си сътрудничат. Играта се следи от учителя следи играта и благодарение на особено основана методика реализира противоположната връзка на всеки тим. По този метод децата покриват осем пълномощия, свързани с работата в екип - кооперативност, комуникативност, приемливост, емпатия, адаптивност, самоконтрол, асертивност и решение на спорове, а учителят им оказва помощ да ги, осмислят и дружно да извеждат правила, които им оказват помощ в екипната работа. След математикана основателите скоро ще дадат опция децата са покажат усвоеното и  по други образователни предмети.

Идеята за Пукльовците се появява преди две години, когато синът на Ставрос е първокласник. Малчуганът е податлив да прекарва свободното си време с разнообразни технологии, а татко му вижда, че това го прави равнодушен към всичко, което го заобикаля. Неудовлетворен от това състояние Ставрос взема решение, че би трябвало да сътвори цифрови игри, които да са завладяващи като останалите, само че и да подтикват интерес към близките и към света. След като играта е създадена, той я подарява на сина си и съучениците от класа му. Децата я одобряват доста добре, а отзивите на учителите са позитивни, тъй като се оказва, че малчуганите се сплотяват,  опознават се и стават чувствителни едни към други. Намаляват и случаите на отхвърлени деца и подигравките понижават. 
Докато тестват прототипа на играта, Ставру се среща със статистиките за уменията за работа в екип на децата в България и се оказва, че са на едно от последните места в света съгласно изследване на Международната стратегия за оценяване на учениците (PISA) през 2015 година Затова с Ива вземат решение да основат Пукльовците - игра, която да помогне за разрешаването на казуса и децата да имат опция да развиват тези основни умения за триумф в XXI век. 
Социалният резултат от играта е оценен от Промяната, тя е измежду петте финалисти от над 130 плана и Пукльовците могат да бъдат подкрепени в онлайн гласуването. Повече за играта, която може и да се тества.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР