Първият истински работен ден след дългата майска ваканционна серия очаквано

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: ГЕРБ мълчи през зъби за "Автомагистрали", последен работен на парламента

Първият същински работен ден след дългата майска ваканционна серия предстоящо се оказа кондензиран с политически интензивности. Днес беше финалният акомпанимент от работата на 45-тото Народно заседание, чийто мандат продължи по-малко от месец и който не съумя да излъчи ново политическо болшинство. С него завършва работата и на актуалното държавно управление в оставка, ръководено от Бойко Борисов. От на следващия ден водачът на ГЕРБ към този момент няма да е министър-председател, като неговото място ще заеме назначен от президента длъжностен министър председател - най-вероятно бригадният военачалник от запаса и някогашен длъжностен боен министър Стефан Янев. Основната задача на служебното държавно управление ще е организирането на идващите парламентарни избори през юли, само че политическите упования към него ще са и за справедлив обзор и проверка на противоречивите решения, завещани от Борисов и неговото обграждане.

В очакване на новите политически турбуленции другите партии започнаха да стягат своите редици. ГЕРБ оповестиха, че на следващия ден ще създадат промени в управлението на партията, като от така наречен Изпълнителна комисия се чакат да отпаднат доста знакови фигури, в това число зам.-председателите Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които са надлежно кметове на София и Бургас. Според други източници Фандъкова може да резервира поста си, само че да не бъде номинирана на идващите локални избори.

За консолидация се заприказва и в патриотичния политически набор, като за вероятно обединяване намекнаха Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и партията КОД на Петър Москов, които не съумяха да влязат в Народното събрание независимо на последните избори.

В лявото пространство пък очевидно текат тихи несъгласия под повърхността: 168 социалисти, в това число и знакови фигури за Българска социалистическа партия, излязоха с формален апел в поддръжка на вероятно присъединяване на партийни членове в служебния кабинет на президента. Тази позиция контрастира с гледната точка на аления водач Корнелия Нинова, която е срещу сходен ход. За похлупак на всичко някогашният ръководител на Българска социалистическа партия от близкото минало Жан Виденов, който докара страната до хиперинфлация, разгласи през днешния ден, че ще взе участие в сформирането на нова партия на име " Лявата опция ". ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДЕНЯ Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков са дефинитивно оправдани за ЕВН
С дефинитивна оправдателна присъда приключва делото против издателя на " Капитал " Иво Прокопиев и някогашните министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, заведено поради продажбата на миноритарния държавен дял в електроразпределителното сдружение ЕВН през 2011 година Причината е, че прокуратурата не е обжалвала второинстанционното решение на Апелативния профилиран съд, като срокът за това е изминал преди седмица, оповестява юридическото издание " Де факто ". Тримата бяха оправдани на 28 юни предходната година от Специализирания съд, съгласно който договорката освен не е нанесла вреди на държавната хазна, само че даже не направена на цена над пазарната стойност. На 19 април апелативната инстанция удостовери невинността на подсъдимите заради липса на доказателства за осъществени закононарушения. Въпреки това обаче комисията КПКОНПИ употребява делото, с цел да наложи запор върху имуществото на Прокопиев без значение от недоказаните прокурорски обвинявания. ГЕРБ мълчи в Народното събрание за милиардите на " Автомагистрали " Днес беше и последният ден от работата на краткотрайната парламентарна комисия за проверка на ръководството на ГЕРБ. На заключителното ѝ съвещание най-сетне беше изслушан и районният министър Петя Аврамова, която обаче де факто не даде желаната информация за работата на държавния мастодонт " Автомагистрали ", който разпределя безусловно безотговорно над четири милиарда лв. от парите за пътно строителство и поправки. Аргументът: данните са с голям размер от порядъка на 1 милион и 200 хиляди страници. Според ръководителя на комисията Мая Манолова желаната информация не е изпратена също по този начин от две други държавни мегаструктури - " Булгартрансгаз " и Българска банка за развиване (ББР). Въпреки това парламентарната комисия ще изпрати до контролните органи, държавното обвиняване и европейската прокуратура всички материали, които е събрала, в това число скандалните откровения на зърнопроизводителя Светослав Илчовски и неговия съперник от холдинг " Градус " Иван Ангелов. Днес също по този начин подсъдимият предприемач Миню Стайков, за който Илчовски твърди, че е сниман на клип с издевателства в ареста, косвено отхвърли да му се е случвало нещо сходно с енигматичната имитация " нямам сестра ". След това обаче той продължи, че " все някой има сестра ", очевидно намеквайки, че сходно видео, само че с различен участник, най-вероятно съществува. Икономистът Владимир Каролев е в " Пирогов " с заплаха за живота след рухването със сноуборд в Пирин
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР