Първият фестивал за качествена храна и напитки на открито -

...
Първият фестивал за качествена храна и напитки на открито -
Коментари Харесай

Малката революция на крафт бирата

Първият фестивал за качествена храна и питиета навън - " StrEAT Fest Бакхус крафт бира "

© Николай Дойчинов Още по тематиката четете тук:
Вкусът за занаятчийска бира се възпитава

Свари си бира вкъщи

Пазарът на занаятчийска бира е дребен, само че с капацитет
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
" Бирено колело " в Борисовата градина

Идеята за продажба на питие в парка е на Александър Врублевски, а първичната инвестиция е 5000 лева
28 авг 2018
Бира в лятна нощ

Крафт бирата през лято 2018 година носи тропически аромати. Няколко оферти за свежи нови усети, които към този момент имате опция да опитате в България
20 юли 2018
Сякаш за една нощ светът се разсъни, обзет от тресчица за крафт бира - тези дребни бутилки със занимателни цветни етикети, провокативни имена като Arogant Bastard или Doggie Style и усет, напълно друг от този на всеобщата бира. Карфт пивоварните никнат като гъби в целия свят, а продажбите означават респектиращи за пренаситения сегмент на напитките растежи.

Вълната, която води своето начало от Съединени американски щати и Англия, за нула време заля всички кътчета на Европа, доближи Нова Зеландия и Австралия, страни като Китай, Виетнам и Тайланд, а към този момент закача и Африка - от ЮАР през Гана до Буркина Фасо. Дори в Антарктика австралийският проучвателен екип вари крафт бира в базата " Кейси " и дори е основал стратегия за образование.

Да пиеш бира в никакъв случай до момента не е било толкоз забавно и увличащо, а да си я вариш вкъщи се трансформира в настоящо занимание.

Революция в верния миг

Макар да ни се коства ново събитие, " крафт " е в действителност модерната опаковка на обичайна бира, създавана в стотици дребни местни пивоварни в продължение на епохи из Европа, Съединени американски щати и целия свят, преди евтината промишлена, стандартизирана бира да превземе пазарите.

" Историците " на занаятчийската бира одобряват, че тя се (въз)ражда в модерния си тип в края на 70-те в Съединени американски щати, когато са отстранени регулациите върху пивоварния бранш и американците още веднъж стартират да варят бира - вкъщи или в дребни спонтанни пиоварни. За малко броят на инсталациите се усилва от 100 до 1000. Но тези дребни самостоятелни пивовари не съумяват доста да трансформират пазара. Не и тогава.

Истинската смяна се случва преди десетина години, когато поколението на милениълите открива крафта. Направена по занаятчийски, от качествени съставки с явен генезис и в дребни размери, тя - сходно на квасения самун или ферментиралите храни, пасва идеално на новите полезности на потомство, което - отегчено от общоприетите усети на индустриалните храни и питиета, от ден на ден търси качествени артикули с история, основани с отговорност към индивида и природата. И е готово да заплати доста по-високата цена за тях.
Глобалните медии и изключително обществените мрежи стремително разпространиха зараждащия се тренд. Останалото е маркетинг.

С лъвски скок на пазара

Първи Съединени американски щати усетиха пазарните резултати. Между 2011 и 2017 г броят на пивоварните, делът в общата консумация и цената на пазара на занаятчийска бира порастват стремглаво (виж графиката).
В Европа трендът започва с малко забавяне, само че пък " болестта " се популяризира доста бързо поради съхранените обичаи на Стария континент в занаятчийското пивоварство. Към момента, до момента в който пазарът Съединени американски щати се счита, че наближава точка на засищане, в Европа той е в плевел разгар, като анализаторите предвиждат двуцифрен годишен растеж най-малко до 2021 година Водеща мощ в производството е Англия, която мнозина одобряват за същинския предшественик на занаятчийската бира. Само през 2016 и 2017 г там са отворили общо към 1000 нови микропивоварни. Но други като Германия, Испания, Италия, Холандия бързо я догонват.

И България с котешки стъпки

Източна Европа обичайно подхожда по-плахо, само че районът също не е подминат от тренда. България обаче изостава от страни като Сърбия, Румъния и Гърция, където има по-развита към този момент просвета на крафт бирата. С присъщия за страната ни дребен, несъстоятелен и закостенял пазар, без изненада крафт бирата няма и 1% дял в общата консумация съгласно Съюза на пивоварите (а съгласно някои участници на пазара тя е даже доста под 1%). Малко са и вложенията в съвременни пивоварни съоръжения, което се отразява на качеството на българските артикули и част от пивоварите варят бирата си в чужбина - в Холандия или Гърция.

И въпреки всичко - за 5-6 години от появяването си изобщо родните марки са нарастнали до двадесетина, а в София и по-големите градове все по-често виждаме магазинчета или питейни заведения за занаятчийска бира, въпреки и производството и популяризацията й в доста от случаите още да наподобяват повече на занимание на въодушевени запалянковци, в сравнение с бизнес.

Ще се трансформира ли крафтът в стандартна бира

Бурното развиване на крафт бирата не оставя безразлични промишлените колоси като AB InBev, Carlsberg или Heineken, които търсят способи да влязат в сегмента, купувайки цели пивоварни или дялове в тях. В момента най-активен е пазарът в Съединени американски щати, който се прави оценка на над 26 милиарда $ - 3-4 пъти по-голям от европейския, само че и Англия е привлекателна, а покупко-продажби има и в Австралия и ЮАР.

Макар да демонстрират ясно, че занаятчийската бира се трансформира в сериозен бизнес, придобиванията тормозят феновете на крафта. Опасенията са, че покупко-продажбите могат да доведат до взаимни отстъпки с качеството и загуба на еднаквост, а оттова - и на доверието на потребителите.

Миналата година да вземем за пример най-малко три покупко-продажби имаха доста огромен отзив: японската Sapporo купи считаната за основоположник на крафт бирата в Съединени американски щати Anchor Brewery от Сан Франциско, AB In Bev закупи една от най-иновативните американски крафт пивоварни - Wicked Weed Brewing, а частният фонд TSG заплати 213 млн. паунда за 22% от английската Brewdog - една от най-популярните и най-динамично разрастващи се крафт марки в света.

Крафт просвета

Други обаче са на мнение, че макар неизбежните случаи на търсене на бързи облаги крафт бирата като цяло още се развива стабилно, тъй като остава покрай потребителите и техните полезности. Сrowdfunding-ът да вземем за пример е доста публикуван метод за финансиране в тази ниша.

Предприемачите поддържат дух на поддръжка и съдействие и постоянно работят дружно, създавайки свободна и изобретателна бизнес среда, в която можеш да бъдеш не просто пивовар, а създател - като звездата Микел и неговия бранд Milkkeller, прочут с авторските си предписания и реформаторски артикули.

Редом с това крафт бирата сходно на виното съумява да сътвори своя просвета: към нея се построяват общества, раждат се ритуали за консумация, провеждат се фестивали, изложби, конгреси, а към този момент към занаятчийската бира се заформят и цели туристически дестинации.

Така, макар че излиза от най-бутиковия си " хипстърски " интервал и се трансформира в забележителен бизнес, секторът на крафт бирата резервира най-чаровните си качества и евентуално ще продължи да увлича повече и повече консуматори. А очакванията са, че това ще промени в позитивна посока и цялата международна бирена промишленост. Коя пивоварна е крафт

Универсална формулировка няма, само че въпреки всичко консенсусът е към следните условия.

Да е дребна
Това е релативно разбиране, само че концепцията е доста по-малко произвеждане от промишленото. В Европа точни размери не са написани, само че в Съединени американски щати, където мащабите като цяло са по-големи, таванът е доста висок - до 7 млн. хл годишно. Огромна част от производителите на всички места обаче са микро- и даже нанопивовари.

Да е самостоятелна
Че са 100% благосъстоятелност на самостоятелни бизнесмени, до неотдавна бе основно за тези пивоварни. Заради зачестилите покупко-продажби с промишлените концерни условието в Съединени американски щати пада до 75%.

Традиционно произвеждане
В превод: качествени първични материали, акцент върху усета и аромата, обичайни способи на ферментация, отлежаване и така нататък Крафт бирата разрешава безчет авторски предписания, които могат да съдържат добавки, стига да са естествени - билки, плодове, какао, кафе.

Има ли крафт бирата избран жанр
Не. Всички стотици познати стилове бира могат да бъдат и крафт. Все отново множеството са в ale стилистиката, защото за разлика от по-масовия lager тя разрешава доста повече опити с охмеляване, компактност, усет и така нататък Може би най-разпространеният жанр е Indian Pale Ale (IPA), който е особено мощно охмелен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР