Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св.

...
Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св.
Коментари Харесай

Право пак най-желаната специалност в СУ

Първият стадий на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „ Св. Климент Охридски " за образователната 2022/2023 година беше разгласен през днешния ден.

9 356 са претендентите, подали документи за банкет в най-старото висше учебно заведение.

На първо място измежду посочените от най-вече претенденти специалности е „ Право " (редовна форма на обучение). На второ място е „ Психология ". Третото място заема специалността „ Софтуерно инженерство ".

На идващите места претендентите са сложили специалностите „ Графичен дизайн ", „ Предучилищна и начална учебна педагогика " (задочна форма на обучение), „ Английска лингвистика ", „ Международни връзки " (редовна форма на обучение), „ Журналистика " (редовна форма на обучение), „ Връзки с обществеността " (редовно обучение) и „ Компютърни науки ".

5 682 са претендентите, признати на първия стадий на класирането в постоянна и задочна форма на образование, държавна поръчка и платена форма на образование.

След първото класиране са признати 21 лауреати и 42 първенци на национални олимпиади и надпревари.

В период от 6 юли до 8 юли 2022 година в това число класираните от първия стадий претенденти имат следните благоприятни условия:

1. Да се запишат в специалността, в която са класирани, като не вземат участие в идващите стадии.

1.1. Класираните по първа мечтана компетентност претенденти би трябвало да се запишат на този стадий от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

1.2. Класираните по второ, трето и така нататък предпочитание претенденти могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този стадий, или да заявят предпочитание за присъединяване в идващото класиране, като подават диплома-оригинал за приблизително обучение и попълнят декларация за присъединяване в идващите стадии на класиране за по-предна мечтана компетентност.

2. Класирани от първия стадий на класирането претенденти, които не се запишат в специалността, в която са класирани, или не потвърдят желанието си за по-нататъшно присъединяване в идващите класирания, отпадат и губят добитите студентски права. Незаетите от тях места се попълнят на идващото класиране.

Некласираните от този стадий претенденти не подават декларация за присъединяване в класирането и не подават тапия за приблизително обучение, защото вземат участие автоматизирано в идващия стадий на класирането.

Записването се прави в отдел „ Студенти " на факултета, в който претендентите са признати. Всички нужни документи за записване би трябвало да бъдат попълнени авансово. Закупува се само студентска брошура от книжарниците на Университета в постройките на Ректората, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопански факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница „ Св. Климент Охридски ".

Вторият стадий на класиране се прави на 12 юли 2022 година В него вземат участие потвърдилите от първия стадий претенденти, за които е допустимо прекласиране в по-предна мечтана компетентност, посочена в спортния картон, и некласираните кандидат-студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория стадий претенденти се прави от 13 до 15 юли 2022 година в това число. Непотвърдилите от второто класиране претенденти губят правото си за присъединяване в третото класиране, което е дефинитивно.

Третият стадий на класирането се прави на 19 юли 2022 година Срокът за записване е от 20 до 22 юли 2022 година в това число. Резултатите от това класиране са дефинитивни.

Най-актуалната информация за кандидатстудентската акция може да бъде открита
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР